Кравите са на път да станат безполезни за млечната промишленост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:52 / 30.08.2022
1940
Изкуственото мляко вече е тук, в САЩ то вече се използва в производство на сладолед и протеини на прах, пише "Сайънс Алерт“.

Изкуственото мляко идва и може да разтърси радикално млечните продукти.

Световната млечна промишленост се променя. Сред основните промени е конкуренцията от страна на алтернативни храни, които не се произвеждат с помощта на животни - включително потенциалните предизвикателства, породени от изкуственото мляко. За производството на такова мляко не са необходими крави или други животни. То може да има същия биохимичен състав като животинското мляко, но се отглежда с помощта на нова биотехнологична техника, известна като "прецизна ферментация", която произвежда биомаса, отгледана от клетки.

Повече от 80% от населението на света редовно консумира млечни продукти. Все по-често се чуват призиви да се премине от животински към по-устойчиви форми на производство на храни.

Изкуствените млека предлагат млечни продукти без опасения като емисии на метан или нехуманно отношение към животните. Но то трябва да преодолее много предизвикателства и капани, за да се превърне в справедлива, устойчива и жизнеспособна алтернатива на млякото от животински произход.

За разлика от изкуствено създаденото месо, което трудно може да се сравни със сложността и текстурата на животинското месо, за изкуственото мляко се твърди, че има същия вкус, вид и усещане като нормалното млечно мляко.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Лекар: Съвременната ваксина срещу коклюш е нетрайна, затова има б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).