Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кремена Атанасова, КТ "Подкрепа": Администрацията е поставена "на трупчета" през последните години 
©
Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители "Подкрепа" в интервю за дневния информационен блок на Радио "Фокус"

Искам да ви попитам има ли напрежение в момента в администрацията и защо сте готови на стачни действия?  

Всъщност напрежението в администрацията се повишава с всеки изминал ден, защото администрацията е поставена "на трупчета" през последните години. Не се спазва Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация от няколко години, хората там нямат никаква предвидимост, а всъщност и те, като всички останали българи, са потърпевши от инфлацията, която ни връхлита ежедневно и която на годишна база е повече от 20%.  

Kолко е ниска заплатата в момента?  

Различни са заплатите в различните администрации. Варира в огромни маржове. Има администрации, в които заплатите са под 1000 лева – 800, 900 лева. Има и администрации, в които заплатите са по-високи. Но ние говорим наистина за ключовите администрации, в които заплатите са ниски. Мога да ви дам няколко примера за ключовите администрации, в които има напрежение в момента. Анонсирахме преди няколко дни: Комисия за защита на потребителите, Националния статистически институт, Комисията по досиетата, НОИ, които в последно време са неглижирани от правителството и от управляващите. Заплатите там наистина чувствително изостават спрямо другите администрации и спрямо средната заплата в страната. Така че там увеличението е не просто необходимо, а е въпрос на оцеляване, разбирате ли? Когато караме служителите на НОИ четири пъти в годината да изчисляват пенсиите и ги оставим на заплати под 1000 лева, е нормално там да има текучество, нормално е да няма кой да свърши работата и е нормално да има напрежение. Администрации, в които дори няма синдикати, но хората ни търсят всеки ден, като например Държавната агенция за бежанците, която в момента влезе във всички медии с оглед на бежанската криза – ами там работят със 100 души по-малко от общо 400. Те нямат бюджет за 100 души и работят не повече от 300 души там, които в момента трябва да се справят с огромна криза. В Комисията по стоковите борси и тържища – заплати 1150 лева. Това наистина е извън нормалността и ние трябва да си дадем сметка, че няма как да очакваме администрацията да бъде ефективна, бърза, подготвена, работеща, когато сме оставили хората там на просешка тояга.   

Oткъде идва тази разлика в заплатите?  

Аз не смея да коментирам структури, които не членуват при нас, и нямам пълната информация за тях, но съгласно доклада на Министерски съвет за администрацията, има огромни разлики, от по шест, седем, осем пъти. Мисля, че администрациите, в които са високи заплатите, първо са на много високо ниво, това не са редовите служители на гише, с които се срещаме и аз, и вие. И второ са администрации, които са създадени с неясни функции, ние не ги познаваме. Аз дори не мога да ги изброя – от 400 административни структури, аз преко сили мога да изброя 100-200. Така че предполагам, че там заплатите са по-високи и тъй като там няма синдикати, аз няма как да имам информация, но можете да отправите питанията към Министерски съвет.   

Какво е решението?  

Решението е цялостна политика за държавната администрация, като започнем от подготовката на кадри през образователната система, стигнем до едни достойни, нормални условия на труд в администрацията. Те не включват само заплащане, трябва обучение, трябва единна база данни, с която хората на фронта да могат да работят и да предоставят качествени услуги. Трябва дори елементарни неща от битово естество да бъдат решени, защото има административни структури, в които хората сами си купуват дърва за огрев, за да могат да затоплят сградата или офиса, в който работят.   

Т.е. са оставени на произвола на съдбата.   

Абсолютно. Има такива структури, ние сме успявали понякога да помогнем на колеги, които са работили в изключително лоши битови условия, със сигнали до Инспекцията по труда, с обща борба, за да им бъдат осигурени поне минималните условия по закон. Но има администрации, които са забравени не само от държавата, а и от Господ.  



А кои са те?  


Ами например в Агенция "Социално подпомагане" все още има дирекции, в които условията на труд са безобразни. В бюрата по труда също има какво да се направи, в Инспекцията по труда. Във всички тези ключови администрации, с които се срещаме и ние, и вие – РЗИ-тата, Здравната каса. Има много, много работа. И ние сме готови на такъв разговор, ние сме готови на разговор как можем заедно да направим администрацията такава, каквато обществото очаква. Но в никакъв случай на сме съгласни лошото качество на администрацията в някои структури да се прехвърля като отговорност на обикновения работник. Това не е негова работа. Не той пише законите, не той казва кое как ще се случва, не той е длъжен да си купува хартия, химикалки и да отоплява помещението, в което работи.  

Може ли сега, в края на нашия разговор, да обобщите какви са вашите искания?  

Колегите в момента ги обсъждат. Мога да ви кажа, че те ще бъдат различни. В социалните услуги също има напрежение, това са домовете за възрастни хора, за хора с увреждания – там ще искаме предполагам около 30%. В някои от общините също ще увеличаваме за увеличение, около 20-30%. Нещо много важно, което трябва да кажа – ще настояваме бюджетите да се увеличат с този процент, но парите да се разпределят под формата на абсолютна стойност, именно за да не растат високите заплати с много повече от ниските, за да можем да насочим ресурс към ниските заплати и тези, които получават наистина под 1000 лева или около 1000 лева заплата, за да може да свием ножицата и да коригираме част от несправедливостите, които от 2012 г. досега се натрупват в администрацията. И още нещо, което искам да споделя. Формално исканията ни ще бъдат насочени към отделните работодатели, защото такава е процедурата по закон, но успоредно с това те ще бъдат насочени към Министерски съвет, защото администрациите не са търговски дружества, които имат печалба, която да разпределят. И там, дори отделните директори да искат да увеличат заплатите, това просто няма как да стане, защото няма бюджет. Това е и една от причините, поради които настоявахме да има бюджет. Уви, това не се случи. Ето затова сега ще има стачни и протестни действия.   

Искам да ви попитам има ли изобщо някоя администрация, която да няма проблем, тъй като изброихте доста разновидности?  

Например от министерствата не са ме търсили, за да кажат, че имат проблем със заплатите. Предполагам, че и там има служители, които са с ниски заплати, но към момента нямаме информация там да са наистина с толкова ниски заплати и те да искат увеличение. Има много администрации сигурно, които не мислят за синдикати, не мислят за стачки и за протести, но голямата част от ключовите администрации, пак казвам, които са на терен и вършат цялата работа, която им се стоварва, те категорично имат нужда от това някой да ги чуе.  

Много ви благодарим за този разговор. Следим какво ще се случи.  

Готови сте за стачни действия – така да разбираме.  

Готови сме. Ние проведохме през миналата година няколко структури, знаете – в Здравната каса имахме стачка, в кадастъра имахме стачка, в някои райони на Столична община имахме стачки. Така че мисля, че хората си дават сметка, че ако сами не се борят за това да бъдат оценени от техните работодатели, няма как да получат достойно възнаграждение.   

Много ви благодарим за този разговор. Следим какво ще се случи.  

И аз ви благодаря.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: