Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кремена Кунева: За съжаление родителите не са представени в това общество
Автор: Екип Varna24.bg 18:45 / 18.09.2023Коментари (0)1073
©
Основаната днес Фондация "Даная“ е естествена стъпка напред към всичко, което Кремена Кунева е правила до този момент в живота си като социален активист, майка, основател на Фондация #За Доброто и депутат. Това, което вижда тя за краткото време, в което е в политиката като част от гражданската квота на ДСБ е, че проблемите на детското здравеопазване няма да бъдат разрешени от самата система. "Българското общество има огромна необходимост от неправителствена организация, която да защитава интересите на децата пациенти и техните родители. Другата съществена мисия на фондацията е осъвременяване на начина, по който децата ни получават образование“, каза Кремена Кунева в предаването "България, Европа и светът на фокус“.

Според нея цялостното представителство на родителите и на децата пациенти го няма, въпреки големия брой пациентски организации.

Техният глас не е чут от тези които взимат решения, а тези, които взимат решения са за съжаление много обвързани със сега съществуващата система.

В този ключов момент, в който Кремена мисли как да постави и изпълни целите на Фондацията се появява Ани, майката на Даная. Момичето, което на 15 години стана жертва на цялата тази неработеща система в здравеопазването и чиято съдба разтърси цяла България. Ани за разлика от много други родители, с пострадали деца намира силите да продължи и да се бори това да не се случи на други деца. Разрушението, което тя е усетила в собствения си живот е най-голямата мъка, която може да се случи на човек. Но буквално веднага след смъртта на дъщеря си тя запретва ръце, свързва се

с Кремена Кунева и продължават каузата заедно. За да няма повече загинали деца от неразбориите в здравната ни система.

Фондация "Даная“ ще реализира първия в България център за подкрепа на децата-пациенти и техните родители. В него ще има и образователна лаборатория, която да изследва добрите практики в образованието, така че да растат здрави и цялостни личности.

Освен с юридически услуги, фондацията ще помага на семействата и със социални услуги. Много от родителите на деца с редки или тежки заболявания в момента са поставени под тежестта на неработещата система вместо да се грижат да децата си, да обикалят по институции и да събират документи. Каузата от години на Кремена е да се интегрира професията "здравен социален работник“, който да бъде до родителите в тези тежки моменти.

Другата голяма цел на фондация "Даная“ е да се предлагат готови законодателни предложения за оптимизация на процеси, свързани с детското здравеопазване.

По отношение на образованието д-р Жени Лазарова, докторант на Оксфорт по невронауки ще даде много ценна експертиза за това как да се промени образователната система в България. Първият проект по тази линия ще бъде създаването на методология за емоционално и социално образование на деца.

"Един много показателен случай за това колко важно е също емоционалното и социално образование е случилото се с Криси от Пловдив, едно прекрасно момче, което се самоуби след двойка по математика.“ Той е бил едно щастливо дете от прекрасно семейство с амбиции и мечти да посети мачове на Манчестер. Единственият проблем е, че е бил по-емоционален по отношение на справедливостта. И когато е бивал унижаван от учителя си, защото е написал грешна домашна работа, то не издържа, прибира се вкъщи и се обесва.

Показателно е, че и Криси и Даная умират на 9 май. Големият ни въпрос като общество е – "До тук ли стигнахме с децата си“, подчертава

Кремена. "Образованието и здравеопазването са базиса, който ние възрастните, трябва да им осигурим.“

Кремена и Ани планират този център, който ще бъде изграден в София, а ще работи виртуално и с други градове, да се репликира на много места у нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
50-ото Народно събрание
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: