Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Криминален психолог предположи кой е пусковият момент при жестокото убийство в Бургас
Автор: Йоланда Пелова 19:47 / 22.01.2024Коментари (1)1468
©
Най-вероятно момчето (бел.ред. направило пълни самопризнания за убийството на майка си в Бургас) е имало систематизирани параноидни налудности и симбиотична връзка с майка си. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Неделчо Стойчев, криминален психолог и бивш ректор на Академията на МВР.

"За съжаление, това е поредният случай, в който неблагополучията във взаимоотношенията в семейството, респективно между сина и майката в този случай, довеждат до фатален край. И общо взето, когато говорим за жестокостта в тези взаимоотношения, трябва да знаем, че хората, които упражняват някакъв вид насилие, каквото е убийството или разни други видове насилие спрямо хора, които иначе афишират, че обичат, уважават и т.н., много често, парадоксално, се случва именно по този начин, защото хората, на които държим, които обичаме и от които сме инвестирали някакви очаквания, ако ни разочароват, могат да предизвикат нашия гняв, нашата ярост и т.н.

Така че в тази симбиотична връзка между майка и син, тъй като доколкото разбирам, това е едно непълно семейство, в което липсва бащата, най-вероятно през годините са се натрупали достатъчно конфликтни взаимоотношения, които както обикновено в криминалната психология се казва, завършват с един такъв драматичен завършек, каквото е убийството на майката", коментира доц. Стойчев.

По думите му хората, които извършват убийства са такива, които в детството си са преживели някакви форми на насилие и по този начин са формирали и своята враждебност към света и останалите хора: "Много често в непълни семейства, да речем, майката, която в този случай е авторитетен човек, прикрива истинските проблеми в семейството и те накрая излизат и се разбира за тях, когато се стигне до един фатален край, какъвто е в този случай. В конкретния случай моята хипотеза е, че най-вероятно това момче наистина е трябвало да си пие някакви лекарства, но самият той, доколкото прочетох, е смятал, че пиейки по този начин лекарствата, води до някакви увреждания на органите му и т.н., което показва, че той най-вероятно е имал някакви систематизирани параноидни налудности, които в момента са обсебили съзнанието му и са станали основен регулатор на поведението.

И майката е влязла и той може би да я е разпознал като източник на тези проблеми. Тя най-вероятно е настоявала да си пие лекарствата и т.н. с чисто рационални аргументи, но когато човек е в едно такова състояние, обсебен от такива параноидни мисли, той общо взето е откъснат от реалността и не осъзнава, че всъщност има и някакви истински здравословни проблеми. Най-вероятно според мен това е и пусковият момент за насилието спрямо тази дама. Още повече че когато говорим за мотивацията на извършителите на убийства, винаги има две основни линии. Едната е свързана с тези дълбинни прихотравматични преживявания, които са маскирани, и човек се опитва да ги убие, опитва се по някакъв начин да ги компенсира в по-зрялата си възраст. И другата мотивация, ситуативната – пусковият момент".



Още по темата: общо новини по темата: 4
23.01.2024 »
22.01.2024 »
22.01.2024 »
21.01.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стойчев ли си, Мойчев ли си, не те знам, ама ей-така си приказваш общи приказки, дето без да съм криминален психолог, и аз ще ги кажа...Първо: Баща има; 2. Майката правеше всичко възможно. 3. Защо не признаеш, че здравната система в аспекта на психиатричната грижа ( и не само) е тотално пропаднала. 7 път синът е лежал в ЦПЗ, защо не са го диагностицирали с параноидна шизофрения, защо не е имало контрол? Всичките луди се разхождат свободно, защото държавата е абдикирала.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: