Криминален психолог за случая с Дебора: Чашата преля

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:04 / 04.08.2023
3265
Чашата преля. Ние като общество влизаме в един следващ етап. Доскоро търсехме кой е отговорен, търсехме своите оправдания, но сега всички ние заедно казахме "Стига!" и поехме своята отговорност като хора, като общество, като родители, като близки. Това каза криминалният психолог Станислава Савова в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус"

Според нея, ако сме будни като общество и реагираме своевременно на всеки сигнал за укриване и премълчаване на обстоятелства и факти около такъв тип престъпления, няма да се стига до толкова много трагични случаи. "30 години платихме с цената на много животи, ценни животи", допълни Станислава Савова.  

По думите й жертви са и пострадалите, и насилниците. "Тук не става въпрос за изолирани случаи, а за системна грешка, която сме допуснали. Не е задължително насилникът да е татуиран, да е бил задържан, да е бил в пробация или да е разпространител на наркотични вещества. Може да бъде на първо четене почтен гражданин с професия, с име, който вкъщи упражнява психическо или физическо насилие. Но винаги, винаги има индикации за това“, заяви Станислава Савова.  

Тя признаците, които трябва да са индикация, че човекът до нас е склонен към насилие. "Разминаване между думи и действия. Тогава, когато момичето или момчето биват заставяни да направят нещо срещу волята си, тогава, когато дори на шега биват наказвани за нещо, което не е ОК спрямо техния партньор, дори самите те да не разбират за какво става дума – леко пошляпване, размахване на пръст, нацупване. Заплахи, че ако не направят това и това, връзката ще приключи. Въобще, всичко онова, което чувстват момичетата и момчетата, че по някакъв начин ги потиска, не желаят да направят и уронва тяхното самочувствие и самоуважение“, посочи криминалният психолог. 

Тя посъветва жертвите винаги да търсят помощ от близки, приятели и институции.

Виж коментарите (0)

Още по темата (234):
06.06.2024 Старозагорската прокуратура за случая "Дебора": Различни съдебни състави са потвърдили задържането на Георги
31.05.2024 Дебора минути преди делото: Готова съм психически за разпита
11.05.2024 Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време плача, винаги ще ме е страх
25.04.2024 Дебора напусна училище: От тук нататък предстои най-доброто за мен
17.04.2024 Дебора: Страшно съм изнервена
17.04.2024 Трети опит за старт на делото "Дебора"
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).