Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Криза за гробове в големите градове
Автор: Екип Varna24.bg 09:00 / 26.01.2016Коментари (6)821
© Burgas24.bg
Свободните места за гробове свършват в големите градове на страната, показа проверка на "Монитор". За проблема алармираха и представители на траурните агенции. По тази причина общинските управи спешно търсят алтернативни терени за решаване на проблема. В противен случай в следващите месеци и година те ще бъдат изправени пред криза. Най-тежко е положението в пет областни града.

В София в момента свободни места има само в "Бакърена фабрика", докато в "Малашевци" те ще свършат след около два месеца. Като изход общината обособи ново гробище, което се намира в местността Полето край Банкя. То е с площ около 50 дка. Статистиката сочи, че на 1 декар площ се събират 200 гроба. Така 50-те дка ще осигурят над 10 000 нови места. Идеята е гробището в Банкя да е временно решение, докато общината успее да разшири с още 87,8 дка Софийските централни гробища със съседен имот. Той е обезпечение по заем и сега е собственост на банка. Теренът ще осигури площ за поне още 10 г. и ще стигне за 17 000 стандартни гроба и 15 000 урни.

В Пловдив също свършват местата в траурните паркове. На ден в областния център умират между 9 и 12 души, което прави въпросът с погребенията наболял. Централните гробища в Пловдив на бул. "Княгиня Мария Луиза" няма накъде да се разширяват. Ситуацията за Драгановите гробища в район "Южен" е същата. Единственото изключение са Рогошките гробища на бул. "Рогошко шосе", но там пък имотите са частни и за нови гробни места общината трябва да отчуждава земя. Идеята на пловдивските общинари е да отпадне ползването на гробове за вечни времена. Това означава, че ако никой от наследниците не потърси гроба за определен брой години - например между 20 и 40, мястото да бъде предоставено за полагане на друг покойник.

Препълнено е и мястото за последен дом на бургазлий. Капацитета на Гробищен парк в комплекс "Изгрев", е изчерпан. Още от миналата година се обсъжда възможността в града да бъде построен още един. В Бургас годишно се извършват между 2000 и 2200 погребения. При запазване на тези темпове предвиденото разширение на парка ще обезпечи тази дейност за около година, тъй като в Бургас се погребват и покойниците от жк "Меден рудник", кварталите Крайморие и Горно Езерово. Общината е провела процедура по разширението и отчуждаване на терени - частна собственост, в най-големия жилищен комплекс на града "Меден рудник".

Общинската фирма "Обреди" работи по изграждането на електронен регистър за оптимизиране на все по-недостигащите през последните години гробни места и във Варна, коментира зам.-управителят на фирмата Стефан Вътов. Капацитетът на Централните гробища във Варна отдавна е запълнен, като фирмата е усвоила и разчистила терен със стари складове, които общината ще ползва за по-специални погребения. Данните сочат, че свободните места са около 2%, което не дава перспектива. Община Варна ще търси нови 80 дка парцели за разширението на Гробищен парк "Запад" край село Тополи, чийто капацитет се изчерпва до декември. Това ще наложи пренасочване на погребенията към новосъздадените гробищни паркове "Виница 2" и "Аспарухово 2" в района на Кантара.

В действащия от 1974 г. гробищен парк в Стара Загора свободните места са едва 6. Пресмятанията на служителите показват, че ако се запази тенденцията от последните години, общината ще трябва да вземе спешни мерки за отчуждаване или откупуване на терени. Последното разширение е отпреди 4 години, тогава то глътнало 200 000 лв.

И търновските села изнемогват за нови терени

В голяма част от търновските села местата в месните гробища отдавна са свършили, а място за нови няма. Причината е, че след връщането на земята, гробищните паркове се оказаха обградени отвсякъде от частни имоти. За да се разширят трябва някой от собствениците на имотите да се съгласи доброволно да го подари или да го продаде на кметството. А такива желаещи няма. Онези, които са кореняци жители на селата, обикновено биват полагани в старите гробове на техните роднини. Има обаче и такива, които нямат починали родственици. За тях се определят гробове в тясната ниша между два вече съществуващи. В областния център Велико Търново обаче проблем с липса на гробни места не съществува. Местният парк непрекъснато се разширява на северозапад, като миналата година е била изградена и една нова алея.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
трябва да не умираме докато не намерят де да ни слагат
0
 
 
Не казвам, че е грешка, но ако гробовете се правиха по стандартен модел и нямаше такива големи разлики в площта, която заема всеки един, мястото щеше да е доста по-свободно. Друг огромен плюс би бил да се възроди крематориума в Бургас, да се изградят крематориуми и стени във всеки областен град и да се заложи на това, че кремацията е сто пъти по-добър вариант във всяко отношение.
на 26.01.2016 г.
-2
 
 
Може би трябва да се отнемат местата на тези, които не се интересуват и не ги поддържат повече от 10 години. Не разбирам какво е това понятие "откупено за вечни времена". Ако нямат наследници, ако наследниците са в чужбина и не се върнат ......
Aнонимен
на 26.01.2016 г.
+7
 
 
"...Идеята на пловдивските общинари е да отпадне ползването на гробове за вечни времена. Това означава, че ако никой от наследниците не потърси гроба за определен брой години - например между 20 и 40, мястото да бъде предоставено за полагане на друг покойник..." На общинарите май не им е ясно, че с такива идеи не до избори, а до домовете си няма да оцелеят. Българина е склонен да търпи на студ, на глад, на всякакви лишения, но посегне ли някой на покойниците, става и се хваща за ножа! Я си представете кой ще допусне в гробовете на родителите му да бъдат погребани нечий други родители? Май родните политичета съвсем сериозно са се заели със задачата да прочистят България от българите.
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 26.01.2016 г.
0
 
 
Спасението е кремация.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: