Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кръгът около Ружа Игнатова започва да се стеснява, подпукаха и мъжа й в Германия
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 18.06.2022Коментари (0)2562
©
Кръгът около Ружа Игнатова започва да се стеснява. Съпругът на криптофараонката Бьорн Щрел е подпукан в Германия заради участие в най-голямата измама на XXI век - OneCoin, пише немското издание "Шпигел".

Германските власти най-накрая започнаха да разследват Щрел, след като са го наблюдавали, следили са сметките му и са имали екипи, които документирали всяка негова крачка. От август миналата година до сега властите в Германия не са отклонили и за миг поглед от Щрел и това им се отплаща.

Немецът е погнат за пране на пари и участие в най-мащабната измама на XXI век - OneCoin. Това се случва, след като разследващите са засекли транзакция от 7,69 милиона евро, преведени от Ружа към Щрел от сметка в Хонконг. Прокурорите подозират, че парите са свързани с OneCoin.

През януари полицията изненада Щрел и взе заповед за обиск на дома му, но тогава ченгетата удариха на камък и не успяха да намерят доказателства, уличаващи го в киберизмамата. Това, което се знае до момента, е, че са иззети 60 000 евро от обиска на апартамента му в Германия. Тогава германецът се измъкна.

Сега положението е друго и съпругът на Ружа вече е с повдигнати обвинения.

Прокурор Хартман, който е поел случая, каза, че "се очаква много сложните разследвания да продължат няколко месеца, тъй като предстоят редица експертизи".

Щрел е с повдигнати обвинения за пране на пари и не е много сигурно, че този път ще си спаси кожата, както се случи през месец януари.

На въпрос дали Щрел вече е коментирал твърденията, Хартман каза, че обвиняемият се представлява от адвокат. "Все още не сме получили изявление по въпроса."

Може би ролята на Щрел в OneCoin най-накрая го настига, имайки предвид, че досега немецът стоеше в сенките.

Не е ясно дали съпругът на Ружа е обект на интерес за американските власти. Голямото жури на САЩ обвини Ружа Игнатова през 2017 г. Тя беше добавена в червения списък на Интерпол миналия месец (виж карето).

През 2014 г. д-р Ружа Игнатова, която има докторска степен по международно частно право, пусна OneCoin, обещавайки, че новата криптовалута ще бъде убиецът на биткойн.

През следващите няколко години Игнатова и нейните съзаклятници пътуваха по целия свят, набирайки жертви в една от най-големите схеми на Понци, които светът някога е виждал. В своя пик се смята, че OneCoin е имал над 3 милиона членове в 175 държави, като измамата е донесла над 4 милиарда долара за Игнатова и нейните съучастници.

През октомври 2017 г. Игнатова беше видяна за последен път в Атина, Гърция. След това криптофараонката изчезна. Има много съобщения за това, че е забелязвана в Дубай, Тайланд и другаде, но нито едно от тях не е официално потвърдено. Заради последната транзакция, която бе засечена от Хонконг, немските власти не изключват възможността Игнатова да продължава да действа от Азия.

След изчезването й братът на Игнатова Константин, съоснователят на OneCoin Карл Себастиан Гринууд и неговият адвокат Марк Скот бяха арестувани.

В момента ФБР и над 3 и половина милиона души по цял свят търсят Ружа, за да им върне парите. А те съвсем не са малко - по консервативни оценки създателката на криптовалутата OneCoin, привлича поне 7 милиарда лева от цял свят към проекта си.

Към мащабното дело срещу Ружа в Германия вече трима души са подсъдими, свързани с компания, която е била партньор на OneCоin. Семейство от германския град Гревен, свързано с Ружа Игнатова, е обвинено за извършване на платежни услуги без лиценз, а адвокат от Мюнхен - за пране на пари, пише "България днес".

Двойката от Гравен е взела 320 млн. евро от германски инвеститори и е прехвърлила голяма част от парите в чуждестранни сметки на дружества, свързани с Ружа Игнатова. В Германия са запорирани сметки и имоти, за да могат измамените да върнат част от парите си.

Предстои до няколко месеца разследващите власти да имат напредък по делото, а и тогава ще бъдат готови експертизите за транзакцията към Шрел. Очаквайте подробности!

Червена бюлетина

Ружа вече е и с червена бюлетина. Интерпол добави Игнатова в списъка с най-издирвани бандити.

В червената бюлетина пише, че българката се издирва за "измама, включително увреждане на финансовите интереси на Европейския съюз по смисъла на Конвенцията от 26 юли 1995 г. за защита на финансовите интереси на Европейските общности". От своя страна Европол предложи парична награда от 5000 евро за информация, водеща до ареста на криптокралицата.



Още по темата: общо новини по темата: 39
17.03.2024 »
08.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
26.07.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: