Крум Зарков: България е изпълнила всички изисквания за прием в Шенген

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:44 / 08.10.2022
699
Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген. Това заяви в студиото на "Събуди се" министърът на правосъдието Крум Зарков, коментирайки започващата в неделя среща на експерти от 15 държави, които ще анализират ситуацията с приемането на България и Румъния в Зоната за свободно движение.

"Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс от нас. Ние имаме еднакви права. Още повече за Шенген нещата еволюират в правилната посока", допълни той. 

Според него тази среща е поискана – и от София, и от Букурещ, за да се демонстрира, че са изпълнения всички параметри от техническа гледна точка. "Решението ще е политическо, но последствията от него са практически. Има натиск, очевиден и силен по турската граница, която е външна за ЕС и трябва да бъде обезпечена със силите, които имаме, а не да ги разпиляваме. Става дума и за придобито от България на по-дълбоко интегриране в европейското пространство", подчерта той.

По думите му се борим с усещането за беззаконие и липсата на справедливост от години и като че ли не напредваме нито на йота.

"Реформите ще се усетят, когато минем от високопарните фрази и непрекъснатите обвинения към работа и поставянето на проблемите там, където са. замерянето на различни институции с това кой е виновен и кой е опънал чадър, прикрива факта, че само ако нито една от институциите – чадър е възможен. Дори една да работи – чадър не би бил възможен в нито една. Тоест изводът е, че нито една институция не работи на достатъчно ниво – и не става въпрос само за Съдебната система", подчерта той.

Той коментира и въпроса дали фигурата на главния прокурор в лицето на Иван Гешев ли е проблемът на Съдебната система или начинът по който е конструирана тя. "Проблемът е и в двете. Чувам как се казва от страни – вие се концентрирате само върху фигурата на главния прокурор и това не е правилно. Но от друга страна не е само това и не би могло да е само това. Преди да говорим за Велико народно събрание и промени в Конституцията трябва да помислим какво можем да направим в рамките на тази. На първо място да я спазваме", категоричен е той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (528):
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).