Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крум Зарков: Много е важно как ще се развие процедурата по отстраняването на Гешев
Автор: ИА Фокус 19:59 / 12.05.2023Коментари (0)903
©
Не мога да предвидя, двупосочни са сигналите. Сигурното е, че такава процедура ще се състои. Това каза в ефира на bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков в отговор на въпрос как ще се развие процедурата по предложението на членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

От една страна правят впечатление резките промени в определени политически позиции, от друга страна Иван Гешев трябваше да напусне поста още от 2020 г., когато беше причината за гражданските протести, заяви Зарков.

Предстои да му бъдат връчени мотивите, той ще има седемдневен срок да ги разгледа, след което Висшият съдебен съвет трябва да насрочи заседание по искането. Фактите са, че има искане от шестима членове от прокурорската колегия . Това искане твърди, че главният прокурор се е намесил нерегламентирано в разследване. От друга страна не може да не прави впечатление, че вчера имаше политически заявки. Много е важно как ще се развие тази процедура и как ще се завърши, за да се разбере какво стои зад нея, посочи правосъдният министър.

Той отбеляза, че ВСС е извън мандата си и ако се стигне до отстраняване на Иван Гешев, не би следвало да започне процедура за избор на нов главен прокурор.

Личността на главния прокурор е единият аспект на реформата, другият са параграфите в закона, които осигуряват контрола над главния прокурор, неговата отчетност. Този закон е изключително актуален, той е на дневен ред и правната комисия може да започне с неговото разглеждане още на следващото заседание. Това е законът, който ще ни помогне да преминем отвъд тези въпроси, коментира Крум Зарков.

Трябва да разберем дали става дума за осъзнаване на един проблем, който е системен, или за политическа конюнктура. Трябва да се работи съгласно закона и стъпка по стъпка. Народното събрание трябва да изпълни законното си задължение за подновяване на квотите на институциите в съдебната система - Висшия съдебен съвет, Инспекторат към Висшия съдебен съвет, Конституционния съд и още ред органи, в това число важни регулации, които стоят в някакво състояние на безвремие, което се отразява на тяхната легитимност, подчерта той.

Нещата са сериозни, самият факт, че се стигна дотук, е безпрецедентен, заяви министърът на правосъдието.

По думите му, ако се стигне до отстраняване на главния прокурор, наследниците на Иван Гешев трябва да знаят, че ще бъдат наблюдавани много внимателно, за да се види дали това, което се случва, е на принципна основа или е част от политически сценарий.

Зарков коментира и протеста на служителите в затворите.

Основната причина за протеста е една дълго отлагана реформа, която сме започнали. Тя е дълго отлагана, защото предизвиква брожения. Става дума за това, че в продължение на години се беше наложила практиката надзирателите да работят на 24-часови смени. От много време специалистите казват, че това работно време е неефективно както спрямо работата, така и за цялата система, а е вредно и за здравето. Ние въведохме 12-часов режим на работа, което позволява през деня да се насища с повече надзиратели, отколкото през нощта. Ефектът от реформата е, че за първите три месеца на тази година в сравнение с първите три месеца на миналата година извънредният труд е намалял с 85%, каза още Крум Зарков, като увери, че той и екипът му ще завършат тази реформа.



Още по темата: общо новини по темата: 334
26.01.2024 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: