Крупен бизнесмен се размина с условна присъда за укриване на данъци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:23 / 16.07.2018
1298
За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо П. е наложено едно общо наказание в размер на една година лишаване от свобода, което съдът е отложил за изпитателен срок от три години и наказание "глоба“ в размер на 800 лв.

Съдът е определил за съучастието на Панайот П. в едно от престъпленията да изтърпи наказание от седем месеца "лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години и "глоба“ в полза на държавата, в размер на 500 лева.

Христо П. е признат за виновен в това, че в периода 01.10.2013 г.-12.03.2014 г, като едноличен собственик "Химп“ ЕООД-Сливен, в условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи размери – 9 000,00 лв. Подсъдимият използвал документи с невярно съдържание – данъчни фактури за осъществени, облагаеми доставки с предмет "дърва за огрев“ от "Еф енд би експорт- инпорт“ ООД-гр.Габрово без да са налице такива и потвърдил неистина в справки – декларации представени пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 2 000, 00 лева по привидните доставки.

Второто данъчно престъпление е останало недовършено. Подсъдимият, подпомогнат от Панайот П., е направил опит да укрие данъци, като предоставил данъчни фактури с предмет "дърва за огрев“, без да са налице реални доставки от "Интербус“ ЕООД гр. Нова и е потвърдил неистина в справка- декларация пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер от 4 000 лв, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини.

Христо П. е признат за виновен и в това, че на 14.04.2014 г., в гр.Сливен, е потвърдил неистина в справка-декларация, в която невярно е посочил, че дружеството е извършило вътрешно-общностна доставка по 3 бр. инвойс-фактури, като деянието е осъществено с цел да се избегне плащане на дължим данък ДДС в размер на 1 244,20 лева .

В мотивите към потвърдителното решение на Апелативен съд –Бургас посочва, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е правилна и законосъобразна. Въззивният състав отбелязва, че престъпленията са извършени при пряк умисъл, защото и двамата подсъдими са искали и пряко са целели общественоопасните престъпни последици от действията им, били са напълно наясно, че чрез счетоводителя на дружеството се подават данъчни декларации с неверни обстоятелства и се представят фактури, удостоверяващи фиктивни доставки, а също така са искали и съзнавали настъпването на престъпния резултат – избягването и  плащането на данъчни задължения  в големи размери.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).