Ку-треска и бруцелоза в наша ферма

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
20:36 / 04.07.2022
763
Животни с антитела на Ку-треска и бруцелоза са установени в козе ферма в село Нова Ловча, община Хаджидимово. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предприела действия в стопанството с около 300 животни, заради подозрение за огнища на двете заразни болести.

Стопанството е възбранено и от него към момента не са възможни движения нито на животни, нито на храни и суровини. Предприети са мерки, свързани с учестено пробовземане, както и ваксинация на животните срещу Ку-треска, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Положителните проби за двете заболявания са констатирани при регулярен надзор, планиран по програма. Идентифицирани са животни от стадото с проби, които позитивират за антитела на Ку-треска и бруцелоза. 

От БАБХ уточниха за Plovdiv24.bg, че се работи за установяване на здравния статус на стопанствата с възприемчиви животни в населеното място. Към момента няма данни за разпространение на болестта.

Двете заболявания са зоонози и биха могли да засегнат човека, поради което са изследвани лицата, които са имали досег с животните, допълниха от агенцията. От тях няма положителни за бруцелоза. Установени са официални ветеринарни лекари, които са дали положителна проба за антитела срещу Ку-треска, но не може да се твърди дали е в следствие на контакт с животните от това стопанство, или се касае за предходно заразяване при изпълнение на служебните задължения.

Кметът на съседната община Гърмен Феим Иса още миналата седмица издаде  заповед към собствениците на животни да ги пасат само на територията на селата, в които са регистрирани животновъдните им обекти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).