Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Къде е най-високата средна брутна заплата в страната? Ето отговора
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 30.10.2022Коментари (0)511
©
За второто тримесечие на годината най-високата средна брутна заплата е в Югозападния район на страната, показват данните на Националния статистически институт, а сумата е 2163 лева - първенец е столицата, а с най-ниски възнаграждения са в  област Кюстендил. На общинско ниво сметките стоят по различен начин. Малки общини с големи работодатели държат първите места. Според последната статистика на Института за пазарна икономика от преди две години на призовото място е Челопеч, а след това се нареждат Козлодуй, Пирдоп и Раднево. Общини с развита добивна промишленост, както и с големи предприятия в енергийния сектор.

Най-високите заплати освен в IT сектора, обикновено са там, където промишлеността е напреднала. Ярък пример  за това е Челопеч. Според последната статистика средната брутна заплата там е 2 628.

"Добри възнаграждения, доволни работници. При нас почти нямаме домакинство, което да не е зависимо по някакъв начин от предприятието на територията на общината", твърди пред NOVA Николай Николов.

За първи път в рудника Николай  влиза преди 28 години, а сега - макар и  пенсионер,  пак работи там. "Аз имам колеги, които ходиха навън, работеха международни шофьори, и се върнаха пак тук. В рудника, или във фирми, които работят с рудника. Но определено, ако го нямаше предпиятието, ако я нямаше промишлеността, нямаше да сме такъв район".

Кметът Алекси Кесяков има шеговито обяснение защо Челопеч, макар и община с около 1700 жители, години наред заема първа позиция по средни заплати и изпреварва дори София.

"Точно, както ми го обясни един от предишните собственици. Отивайки при него като синдикален ръководител, говорейки по въпроса със заплататите и му казва "Вие изнасяте данни, че заплатите  в рудника са големи, а всъщност работниците сме с доста ниски заплати и не сме доволни". А той казва "Виж сега, ще ти го обясня по следния начин. Ти примерно ядеш две кюфтета, а аз ям 10, което означава, че средно ядем по 6". Та всъщност това е краткият отговор защо излизат така резултатите", посочва инж. Алекси Иванов Кесяков, кмет на Челопеч.

А извън шегата освен, че възнагражденията са добри, хората без работа тук не са много. Местната власт отчита безработица около 1%.

"Виждаме едни по-високи заплати по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора и Бургас. Не е учудващо, че най-ниски са в областите, в които икономическата дейност е по-ограничена", твърди Зорница Славова, старши икономист ИПИ.

Заплатите от банкомат най-бързо се теглят в Кюстендил. И не защото тук банкоматите са бързи, а защото заплатите са малки, рекордно малки, и това го знаят дори и банкоматите. Средното възнаграждение за второто тримесечие на годината  в областта е 1 126 лв.

Така безработицата тук  е 6,5 на сто, а обявените работни места са едва 140, отчитат от Бюрото по труда. По-голямата част от тях за хора, без висше образование.

"Местата, които са обявени,  са повече в шивашкото и обувното производство, също така продавач-консултанти се търсят, сервитьори. Хората най-често търсят професия, която да се доближава до тяхното образование и естествено, не на последно място, заплащането, което се предлага", заяви Силвия Илиева , дирекция "Бюро по труда".

Освен Кюстендил на дъното в статистиката по най-ниски заплати са още в областите - Хасково, Благоевград и Видин. Икономисти отчитат още, че заплатите в страната трудно компенсират  инфлацията, а най-фрапантна е разликата в сектор "Здравеопазване".

"Ако сравним данните виждаме, че само единствено в област София ръстът на заплатите изпреварва макар и с малко инфлацията, но във всички други, най-големи са разликите в Търговище и Разград", твърди Зорница Славова, старши икономист ИПИ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: