Кънчо Стойчев: Интересите на ЕС и НАТО ще тласкат българските политически партии към намиране на формула за управление

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
14:17 / 23.09.2022
854
Влизаме в четвърти избори, най-вероятно ще има пети, шести. Това коментира за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

"Умората е характерна. Но всъщност това, което е най-важното, е какво ще стане след нощта на изборите, дали правителство ще може да се състави, ако изобщо се състави такова", отбеляза социологът.

Според него няма да се стигне съставяне на коалиции, тъй като коалиционната дейност означава много строги правила и някакъв тип обединение, което изисква много по-голяма устойчивост на партиите. "В момента персоналното противопоставяне между лидерите на партиите е такова, че по-скоро за коалиция, която да управлява, не може да говорим. Но твърде вероятно е да се достигне до някаква формула, която ще бъде широка формула, формула дали ще се казва експертна, дали на националното спасение, дали временна, дали антикризисна, някаква такава формула, около която да се обедини едно мнозинство. И всъщност, шансовете нарастват това да се случи. Те нарастват не поради нашата вътрешнополитическа обстановка, а поради международната обстановка".

"В последните дни виждаме и очакваме една сериозна ескалация на конфликта в Украйна. И в този смисъл България е директно прифронтова държава, ние сме първа линия – Одеса е на 300 км по права линия. Така че и интересите на Европейския съюз и на НАТО ще тласкат българските политически партии по посока на намиране на формула, макар и временна, на управление. Подчертавам временна, защото в тази обстановка едва ли може да се постигне стабилна формула за 4-годишно управление. Това не го виждам как може да стане, но във всички случаи е напълно възможно да се постигне една формула да речем 6-8-10 месеца грубо казано, с хоризонт до местните избори. Знаем, че точно след година ще имаме местни избори. Това е хоризонтът между половин и една година. Във всички случаи по-добре е да търсим едногодишен хоризонт, за да съвпаднат изборите, а не да минаваме през още едни избори", обясни Кънчо Стойчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (865):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).