Кънчо Стойчев: Президентът не е в мат и грешат онези, които го поставят на шахматна дъска с политическите партии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:12 / 09.01.2023
765
Президентът изобщо не е в мат и грешат онези, които го поставят на една и съща шахматна дъска с политическите партии в страната. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" социолога Кънчо Стойчев.

"Президентът не е политическа партия и по никакъв начин не може да бъде третиран с еднакъв аршин. Неговата роля е съвършено друга, тя е регламентирана в Конституцията. Той я изпълнява точно така, както тя е разписана. Ще сме свидетели на опити той да бъде обвинен за случващото се в страната, но и също така ще сме свидетели и на провала на тези опити, тъй като те са дълбоко безсмислени", смята той.

По думите му поведението на партиите е напълно адекватно от гледна точка на техните твърди електорати, защото в темата за местните избори е много по-важна от тази за съдбата на България. Стойчев добави, че темата за местните избори е важна от партийна гледна точка, защото те всъщност раздават реалната власт в България.

"Минимален е процентът за сформиране на правителство с третия мандат. Оставям съвсем леко отворена врата, защото не смятам, че живеем в напълно предопределен свят. Все по-очевидно става, че без участието на първите две политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", без компромис, стабилно управление не може да се получи. Всяка друга конструкция би била твърде уязвима. Така че пътят напред действително минава през отношенията на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", обясни той.

Според него сформирането на правителство не зависи от оставката на Гешев. Стойчев поясни, че счита за реалистично Борисов да подкрепи Христо Иванов, но ако такъв мандат бъде подкрепен, всяко решение решение ще се взима в парламента, тоест трудността ще бъде пред Иванов или екипа му.

"Бих оприличил третия мандат като граната с махнат предпазителя - който я вземе, ще избухне в неговите ръце. Това прави ситуацията и много интересна, и много рискована. Всичко това към извода, че правителство няма да бъде съставено", обърна внимание той. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (868):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).