Кузман Илиев: Правим зиг-заг и политически лупинги, изглеждаме несериозни. Изумен съм от Асен Василев в момента

Автор: Цоня Събчева
Коментари (0)
16:39 / 12.12.2023
851
Всяка една личност и всяка една държавна организация и нация трябва да могат определени неща сами, и това е да дефинират полетата, в които имат стратегически интереси. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев. 

Според него това са ключови полета като енергетика, икономика, доходи, национален дух и демографски прираст.

"Това са важни неща, които си зависят от нас и зависят от това как ние мислим за себе си. Разбира се, че имаме нужда от алианси и партньори, но в голяма степен те са функция и хората биха искали да работят с нас, ако ние сме силни, ако не можем да определим кое не е важно. Ако не можем да определим кое ни е важно и сме две напред-една назад, и постоянно се лутаме, правим зиг-заг и политически лупинги, изглеждаме несериозни. Днес има такса за руския газ, утре няма такса за руски газ, днес има дерогация, утре няма дерогация. Вие виждате, че това го правят едни и същи хора в рамките на няколко дни. Днес подкрепяме Терзиев, утре не подкрепяме Терзиев. Едно и също. Т.е. очевидно ние нямаме стратегическа визия за следващите 5-10 години за неща, които трябва да се случват сега, примерно в енергетиката, очевидно, че правим всичко на парче и е много къс хоризонтът. България може сама да си дефинира стратегическия интерес, задължена е", каза още той.

Бюджет 2024

"По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Бюджетът какво е? Минава финансовият министър с неговия антураж от хора, които са в НАП, т.е. с принудата и събира от всички ни едни пари, от всички ни. Представете си това е един вход, в който има апартаменти, хората живеят вътре, и минава касиерът събира някакви пари и казва: "Сега ще ви направя по-богати“, и ние ще му изсмеем, ще му кажем: "Ти няма как да направиш по-богати, станали сме по-бедни. Дай да видим сега как ще похарчиш парите“. И ако той реши да ги даде за нещо, което е в полза само на хората от първия етаж, то тези на горния етаж може да се облагодетелствани под някаква форма, но може и да не са особено и обеднели със сумата, която са дали", допълни Илиев.

Бюджетът на една държава е онова, което политиците взимат от хората, които работят и трябва да се харчи ефикасно, категоричен бе икономистът.

"А това което ние правим, е че взимаме все повече и повече и харчим доста неефикасно. В един момент на хората от кооперацията им стигат парите, защото някой минава много често и с много големи суми. Аз съм изумен от това, което прави г-н Асен Василев в момента. Според мен това, което той прави е: поглежда електоралните групи, поглежда хората, които биха били полезни да бъдат така да се каже "подхранени с парите от всички ни", и казва: "Още 10 милиарда на това, което има досега. Ако обичате, НАП, съберете ги както знаете. Ако обичате, Министерство на финансите, измислете какъв данък безумен, не ме интересува какъв е данъкът. Тези пари ми трябват, защото аз искам да ги раздам. И на тези групи, на които ги раздам, да им кажа: аз ви ги давам.“ Не, не ги давате вие, г-н Василев. Вие ги взимате от хора, които ние не виждаме как фалират, ние не виждаме как са в безумна ситуация да не знаят утре дали ще се обади Бакшиша, слава Богу, май няма, да се портят едни други пред НАП, слава Богу, и това май пада. Вие просто раздувате разходите, които не са ваши пари. Вие взимате парите от онези, които работят", коментира Кузман Илиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (558):
31.05.2024 Обезщетенията за безработица са скочили три пъти
30.05.2024 Отпускат допълнителни 12,5 млн. лв. за култура
30.05.2024 Информация от НАП, която засяга десетки хиляди българи
30.05.2024 МРРБ дава близо 160 млн. лв. за общински проекти
30.05.2024 Парадокс: Възрастта за пенсия се вдига, а в същото време работим по-малко преди да се пенсионираме
29.05.2024 Служебното правителство пое нов държавен дълг, третият за кабинета
"Главчев"
Още новини от Национални новини:
Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да вървим към ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ: Целта е кандидат-шофьорите да отиват под...
Опасно: Близо 500 000 души у нас страдат от хранителни разстройст...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).