Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Кварталът на гурбетчийските съпруги": Пари, развод и сълзи в огледалото на джипа
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 03.01.2021Коментари (0)2243
©
"Спалнята на Кърджали“, "Бетоновата махала“, "Най-многолюдният квартал на града край Арда“, "Кварталът с калпавото строителство“… Как ли не са наричали през годините "Възрожденци“. И докато никнат още и още блокове, то вече се чува и изразът "Кварталът на гурбетчийските съпруги“. Те шофират автомобилите, те отглеждат децата, те въртят домакинството, докато масово мъжете им са зад граница, за да осигурят по-висок стандарт на живот на близките у дома. 

Живот в ритъм - парични преводи в евро, домашни главоболия, сълзи, отразени в огледалото на мощния джип, оставен от съпруга…

Един ден на… 

"Събираме се рано, още в 8 часа в заведението. Разбира се, преди да ги затворят заради коронавируса. Сега кафето пием на крак на детската площадка, докато малките играят“, разказва 24-годишната Семра М., чийто съпруг е строител в Холандия. Омъжила се на 19, вече гледа второ дете.

"Ние сме Групата на гурбетчийските съпруги. 7 жени с еднаква съдба - жени на гастарбайтери, коя с едно дете, коя с второ. Още сервитьорката не е донесла кафетата и ние вече обсъждаме Холандия или Германия, българските теми са на втори план. Преди години рано сутрин в заведението имаше предимно мъже, сега е обратното“, казва Семра и допълва: "Във "Възрожденци“ има много, ама страшно много млади жени, които отглеждат децата си сами. На някои майките им са дошли от селата, на други свекървите, хем и да ги наглеждат, но има и много самотни“.

Брак, после чужбина 

Перфектната възраст за сключване на брак вече е между 25 и 29 години, смята средностатистическият кърджалиец. За дамите от региона отличният възрастов диапазон е 20-29 години. Това сочат официалните данни.

8 девойки в региона са сключили брак преди навършване на 18 години. При по-силния пол няма случаи на "деца-съпрузи“. 44 кърджалийки на 18 и 19 години са поставили подпис под брачно свидетелство през последната година. Момчетата, създали семейства в тийнейджърска възраст, са едва 7.

Обикновено обаче младите семейства се… разделят. Но само физически. Единият от партньорите тръгва зад граница, за да се припечели достатъчно за къща, автомобил, може би втори имот. Но пък понякога следва и истинска раздяла… 

"Гурбетът не означава само повече приходи за семейството, както си мислят мнозина. Разделеното семейство е проблем след проблема. При някои има и много сълзи. Едно момиче в нашия блок е пред развод. Разбрала, че мъжът й си има нова любов в Германия. Не е местна девойка, а гурбетчийка. Нашата се чуди какво да прави тук – сама и с едно дете. Майка й казвала да си трае, защото сама си е направила избора“, отбелязва Семра. Прогнозата й гласи: Ще има пореден развод!

Делба на имот, но зад граница 

Съвременните родопчани вече не делят имоти у дома след развод, а зад граница. Все повече семейства в последните 15 години разтрогват браковете си, голяма част от които сключени у дома – в градовете или родното село.

Като една от основните причини за това е гурбетът. Дори имуществото им, придобито по време на семейния живот, е в Западна Европа.

"Разделени по икономически причини са млади семейни двойки. Има случаи на мъже, които гледат тук деца, а жените им работят в Западна Европа – чистят, грижат се за възрастни хора.

В повече случаи обаче мъжът е този, който е зад граница, а съпругата обгрижва домакинството. Раздялата и промяната на социалния статус дават отражение“, коментират бракоразводни адвокати.

В челото по брой на делата за разтрогване на брак е Районният съд в Момчилград, като първенството му е от години. Голяма част от клиентите за "Край на брака“ пък живеят зад граница. 

Казаха си "Да“ в родопско село, едното от децата им се роди в Кърджали, другото във Великобритания, а отново се върнаха у дома, за да се… разделят официално.

Това е една от многобройните истории от региона с идентичен сценарий. Младо семейство разтрогна брака си само преди дни, без да се упоменава вината за това. Мъжът и жената се споразумяха пред съда, като бившата съпруга ще живее занапред с непълнолетните деца в семейното жилище, придобито в Лондон. Бащата пък се ангажира с издръжката, като ще може да вижда децата в "свободен режим“.

Според юристи практиката "делим имот“ вече все по-рядко засяга недвижима собственост в родното село, а зад граница.

"Млади семейства напускат региона и се установяват в страни от Западна Европа. Логично те влагат спестяванията си в жилища в страната, в която са се установили. Затова и по време на бракоразводни дела те регламентират собствеността именно върху имоти зад граница. Отдавна вече не е куриоз "брак на село, делба в Берлин, Брюксел или Лондон“, коментират юристи.

"Спасението на комшийката е да се съберат с мъжа си – тук, в Кърджали, или там, в Германия. Но доверието вече го няма. Ако бракът се запази, ще е заради детето“, казва Семра.

Статистиката показва, че мъжете в Кърджали се развеждат най-вече между 40-ата и 49-ата година, докато при жените има случаи на разводи под 20 години – два за последната година. Само 17 мъже на възраст между 20 и 29 години се развели през последната година, докато при жените в този възрастов диапазон бройката е 30, пише "24Родопи".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: