Квоти за прием в гимназиите след 7-ми клас?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:52 / 05.02.2020
1135
За първи път тази година в приема за гимназиите след 7- ми клас ще има квоти. Те са спуснати от просветното министерство и са специално за учениците в технически, природоматематически и професионални паралелки. Чрез тези квоти приемът там ще се увеличи от 2 до 4% в сравнение с миналата година. Целта е за в бъдеще да се осигурят кадри за IT- технологиите, машиностроенето, електрониката.

Някои средни училищa вече се преориентират и предлагат професионално образование. Ще има и нови паралелки като "Туристическа анимация ", "Осигуряване на продуктова информация", "Декорация на органични материали".

В Пловдив квотите са много по-големи от софийските. В професионални паралелки трябва да влязат 60% от учениците. А в STEM- паралелки - 54%.

Иванка Киркова - началник на РУО, Пловдив: Задачата никак не е лесна. Това, което ние направихме, е да запазим паралелките чуждоезиково обучение за нашите три езикови гимназии.

Министерството на образоваието цели да засили приема в природните науки, техниката, технологиите, математиката.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката коментира:

"Тези проценти са възможни, трябва да се направи всичко възможно да се достигнат. Съотношението 60 към 40 е това, към което се стремим, професионално спрямо профилирано обучение.

Всеки регион на страната има свои собствени квоти.Те са съобразени с миналогодишния прием на седмокласници, като има процентно завишение.

Тази година просветното министерство заложи между 2 и 4% повече ученици да учат в професионални и технически паралелки.

В Техническия университет в столицата са доволни от промяната и се надяват на повече студенти, които да запълнят липсите от специалисти.

В последните години най-много се търсят ИТ- специалистите и всички специалности, свързани с машинно-инженерство, мехатроника, микроелектроника, електроника, автомобилна електроника, електротехника.

Реализацията и заплащането в тези сфери са много добри. IT- специалистите, например, получават средно над 2500 лева, пише още "БНТ".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).