Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лаура Кьовеши: Работим по 80 досъдебни производства за български случаи
Автор: Екип Varna24.bg 21:27 / 10.06.2022Коментари (0)896
© БНТ
Европейският прокурор Лаура Кьовеши очаква част от случаите, които Европейската прокуратура разследва в България, да стигнат до съда и много скоро да има присъди по тях. Кьовеши се срещна в Люксембург с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Двете обсъдиха разследванията на Европейската прокуратура у нас и как да се подобри работата на европейските делегирани прокурори.

Лаура Кьовеши е доволна от внесените законодателни предложения на министър Йорданова, които целят да бъде осигурена по-добра организация за делегираните прокурори, повече финансови средства и по-добро взаимодействие с разследващите органи.

“Ако тези промени минат в парламента, заедно с България ние ще създадем стандарт, модел, който може да се използва и от останалите страни-членки. Сътрудничеството с министъра на правосъдието в България е много добро, а ако парламентът ви приеме това законодателство, Европейската прокуратура ще е по-ефективна в България", заяви пред БНТ Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор.

България е сред страните, в които Европйската прокуратура води най-много разследвания затова според министър Йорданова трябва да бъде допълнен броя на делегираните прокурири.

“Европейската прокуратура има вече 80 досъдебни производства за български случаи и европейските делегирани прокурори са много натоварени и съответно трябва да бъде допълнен техния брой. В настоящия момент ще трябва поне още един да бъде избран, за следващите стъпки ще видим какво предстои, но ще настоявам да се забърза

процедурата".

Според Кьовеши делегираните прокурори у нас трябва да имат екип, който ги подкрепя.

“Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени. Знам, че има големи очаквания от работата им, но ние не можем за един или два месеца да постигнем резултати, особено когато става дума за криминални случаи. Ако делегираните прокурори бъдат оставени сами, те няма да постигнат нищо. В този момент те нямат никаква подкрепа и като говоря за подкрепа имам предвид следователи, полицаи, финансови следователи", заяви Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор.

Европейският главен прокурор се надява много скоро в страната ни да има и окончателни съдебни решения.

“Фактът, че в България има голям брой разследвания на Европеската прокуратура показва, че в България има воля за справяне с тези проблеми. Сигурна съм, че някои от случаите ще стигнат и до съда и се надявам много скоро да има окончателни съдебни решения", заяви Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор.

Министър Йорданова припомни, че всеки български прокурор вече може да препраща дела към европейската прокуратура. Правосъдното министерство готви и промени в Наказателния кодекс за документните измами, свързани с евросредства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: