Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лазар Радков: Не събираме капачки, събираме активни хора!
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 12.03.2024Коментари (0)1335
© YouTube
Много отдавна ние не събираме капачки. Събираме активни хора, които искат да действат. Това каза Лазар Радков – основател на инициативата "Капачки за бъдеще" и сайта Kauzi.bg, в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

Въпреки всички проблеми в България, все повече хора стават активни, искат да доброволстват, да помагат и да работят активно, за да променят настоящето и бъдещето си, казва той.

"Процентът е малък, но расте. За да се случат смислени неща, не са нужни много хора. Нужни са малко на брой мотивирани хора, които не се отказват. Има нужда от смелост, но и от много работа и малки стъпки, които с времето се натрупват. Има много смислени, добри хора, които действат градивно, помагат и имат желание да го правят. Те рядко стигат до новините, защото новините са за проблеми. Ние се стараем да ги съберем", казва Лазар Радков.

Инициативата "Капачки за бъдеще" добива все по-големи мащаби. Десетки кувьози, медицинска апаратура и линейки са закупени благодарение на инициативата, а последната закупена линейка ще бъде дарена във Враца.

В последните години Лазар Радков създава мрежа от "Клубове за бъдеще“ из цялата страна, в които могат да се включат всички, които имат желание да подобрят живота си и този на своето родно място чрез различни кампании. "В някои градове започнаха да действат по-активно, в други – по-малко, в трети не можаха да се сработят“, обясни той.

През 2023 г. стартира и инициативата "Спасителни клубове за бъдеще". "Част от доброволците вече се обучиха в местните пожарни, за да помагат на службите на "Пожарна безопасност и защита на населението" при горски и полски пожари, при наводнения, земетресения, при издирвателни акции. Вече имаме 10 екипа с над 120 доброволци в осем града. Вчера започнахме обучение в Института за гората за работа с моторни триони, за да може нашите доброволци да се включват в разчистване на улици и тротоари, при правене на отбранителни просеки при горски пожари. Сега се обучаваме, събираме средства от дарения, лични средства. Осигурили сме си огнеупорни дрехи за пожарите. Вече имаме една помпа, шлангове", разказа Лазар Радков.

Признава, че най-трудно му е да поставя себе си на първо място. "Сега го карам малко по-леко. От време на време фалирам енергийно, емоционално, след това се зареждам малко и енергията пак отива за каузи. Просто знам, че когато ми свърши енергията, трябва да се наспя."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: