Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекари извадиха сачма от окото на 16-годишно момче
Автор: Екип Varna24.bg 12:30 / 28.01.2017Коментари (0)1123
©
Сложна операция за отстраняване на сачма от окото на 16-годишен от Симеоновград бе извършена в пловдивската университетска болница "Св. Георги". 

Това съобщи шефът на очната клиника проф. д-р Нели Сивкова. Миналия петък, на 20 януари, момчето е било простреляно в дясното око. След втората операция става ясно, че сачмата е с неправилна конусовидна форма и с приблизителни размери 9 мм дължина и 6 мм ширина. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. 

Още вечерта на 20 януари дежурният екип в очната клиника извършва първата операция - за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени два широкоспектърни антибиотика. 

След първата операция офталмолозите следят непрекъснато състоянието на пациента, за да могат в точния момент, когато окото се е успокоило, да насрочат втора операция за отстраняване на травматичната катаракта, разказа проф. Сивкова. Тя уточни, че периодът между двете операции при всеки пациент е различен. В настоящия случай само една седмица дели първата от втората операция. При нея е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента - т.нар. травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло, поради тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците.

Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, като се е наложило да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина. В края на операцията е използван ендолазер.

Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. Сивкова и екипа й са 16-годишният младеж да може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица - буквите и знаците там са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при индицента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: