Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекари споделят ефективни методи за профилактика, диагностика и лечение на рак
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 04.02.2022Коментари (0)916
©
Рак на белия дроб, на простата и на дебелото черво са сред най-разпространените онкологични заболявания, регистрирани в клиниките на УМБАЛ "Свети Георги“ през последните две години. Общо в лечебното заведение за изминалата 2021 г. са лекувани 1 611 възрастни пациенти с онкологична патология, съобщи проф. д-р Жанет Грудева, заместник-изпълнителен директор на Университетската болница в Пловдив и началник на Клиниката по хематология в деня, в който лекарите отбелязват Световния ден за борба с рака.

Наблюдава се тенденция за подмладяване на онкологичните заболявания и за нарастване честотата на някои от тях, подчерта проф. Грудева. Както у нас, така и по света, расте броя на карциномите на женските полови органи и на гърдата, някои онкохематологични заболявания, сред които Ходжкинов и Неходжкинов лимфоми, както и меланомът. Всичко това налага глобална ескалация на усилията за борбата с тези заболявания, както и създаване на ефективни програми за превенция и контрол, добави тя.

Статистиката сочи, че около 40% от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени, стига да се прилагат съвременни методи за профилактика, диагностика и лечебна дейност. Клиниките на УМБАЛ "Свети Георги“ разполагат с модерна апаратура, високо квалифицирана кадрова обезпеченост и най-съвременните методи за диагностика и лечение на солидни тумори, подчертават от здравното заведение. Така, например, в Отделението по обща и клинична патология се извършва модерна морфологична и имунохистохимична хистологична верификация, която се допълва със съвременна молекулярно-генетична диагностика в Отделението по медицинска генетика.

Отделението по образна диагностика разполага с модерна апаратура - дигитален скопично-графичен апарат, последно поколение дигитален мамограф, ултразвуков апарат с възможност за контраст-усилена ехография и еластография за допълнителна характеристика на съмнителни формации, високоскоростен компютърен томограф и магнитно-резонансен томограф.

Дигиталният мамограф позволява едноетапно получаване на образи и при пациентки с по-големи размери на млечните жлези, което е трудно постижимо със стандартна апаратура, каза проф. Грудева. По думите й апаратът има и вграден софтуер, с който е възможно мамографско изследване на млечни жлези със силиконови или друг тип импланти. Миналата година в звеното е инсталирана и ангиографска апаратура за извършване на широк спектър от терапевтични и диагностични процедури, с тенденция към развитие на интервенционална онкология.

Отделението по нуклеарна медицина провежда високо специализирани медицински процедури за функционална образна диагностика чрез използване на последно поколение хибриден апарат SPECT/CT и РЕТ/СТ скенер на "Siemens“. Данните на здравното звено сочат, че през 2021 г. с PET/CT са изследвани 2 127 пациенти с различни онкологични заболявания. От тях 28% са с карцином на млечната жлеза, 17,5% с гинекологични карциноми, 14% с карцином на дебелото черво и 6,5% с карцином на белия дроб. За същия период на хибридния SPECT-CT апарат са проведени сцинтиграфски изследвания на 882 пациента, сред които преобладават тези с карцином на простатата и на млечната жлеза за откриване на костни метастази. На трето място са пациентите с диференциран карцином на щитовидната жлеза за целотелесна йодна сцинтиграфия.

Клиниката по лъчелечение разполага със съвременна апаратура за перкутанно лъчелечение, структура за метаболитна брахитерапия, 2 модерни линейни ускорителя и Кибернож, който е единственият съвременен апарат за роботизирана радиохирургия в страната. Като неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на различни тумори, вкл. метастази, той се прилага при неподвижни и "подвижни" органи, като: бял дроб, черен дроб, панкреас и простата. Подходящ е за лечение са тумори с размер от 1.5 до 4 см. Прецизността му позволява да се лекуват множество лезии, вкл. и такива, които се смятат за недостъпни за операция. От Клиниката съобщават, че през 2021 г. са проведени 148 интервенции с Кибернож, като лечението е напълно безплатно за здравноосигурените лица.

Клиниката по медицинска онкология, Клиниката по клинична хематология и Отделението по детска клинична хематология и онкология провеждат съвременна диагностика и лекарствено лечение на пациенти с онкологични, онкохематологични и детски злокачествени заболявания. Геномното профилиране осигурява възможности за персонализирана терапия, която включва нови молекули на прицелна и имунотерапия. За онколозите тя гарантира много по-висока ефиктивност и е свързана с по-малко странични ефекти.

Предимство на диагностично-лечебния комплекс в УМБАЛ "Свети Георги“ е, че разполага и с екип за психологическа подкрепа и ранна рехабилитация.

COVID-19 и онкологичните заболявания

Статистически в УМБАЛ "Свети Георги“ не се наблюдава достоверно увеличение на ново диагностицираните онкологични заболявания, което да е свързано конкретно с разпространението на COVID-19. Според лекарите епидемията е повишила смъртността при инфектираните пациенти с малигнени заболявания. Като се позовават на актуалните становища на Американското (ASCO) и Европейското (ESMO) дружества по онкология, те препоръчват ваксинация при тези пациенти заради по-висок риск от заразяване, по-тежко протичане и по-неблагоприятен изход на болестта. Препоръките изискват ваксината да се приложи преди започване на противотуморното лечение. Спецификата на поведение за съответната нозологична единица и вид терапия е представена от националните Експертни съвети.

ТОП 3 на най-разпространените злокачествени заболявания в България и по света

Ракът на белия дроб, женската гърда и дебелото черво са трите основни локализации при новозаболелите пациенти и едни от първите 5 причинители на летален изход. На тези три вида карциноми се дължи 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. В ТОП 3 при мъжете се нареждат: ракът на белия дроб - 14.3%, на простатата - 14.1% и на дебелото черво -10.6%. При жените най-висока заболеваемост има от рак на млечните жлези - 24.5%, на дебело черво - 9.4% и от белодробен карцином - 8.4%. Статистиката за света е аналогична и за България. Новите случаи у нас през 2020 г. са над 36 000. Общо в страните от ЕС те са 2.7 млн. души, а други 1.3 млн. души са починали от болестта.

Защо 4 февруари?

Световният ден за борба с рака е инициатива, която стартира през 2000 г., за да привлече внимание към проблема и отдаде дължимото на организации, общности и отделни лица, и техните усилия за превенция, диагностициране и лечение на заболяването. По предложение на Международния съюз за контрол на рака и СЗО, отбелязването на този ден е под надслова: "I Am and I Will“ - "Аз съм и Aз ще бъда“, който кумулира постигнатите успехи до момента, както и надеждата за ефективна борба с коварната болест в бъдеще. Счита се, че ако не се предприемат решителни действия сега, случаите на ракови заболявания до 2035 г. ще нарастнат с 24%, като така заболяването ще стане водещата причина за смърт в ЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: