Лекуват ни с хапчета от миналия век

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:54 / 13.09.2010
587
Болните у нас се лекуват основно с лекарства, създадени в средата на миналия век, стана ясно по време на семинар на фармацевтичния бизнес, който се проведе в Созопол вчера.

Става дума за т.нар. генерични медикаменти, които са по стари формули, на които е изтекъл срокът на патентна защита и могат да бъдат произвеждани свободно от компаниите, обясни специалистът по регулация на фармацевтичния пазар д-р Борислав Борисов. У нас тези лекарства в голямата си част са открити и разработени преди 30-40 години и заемат 70% от пазара, обясни той.

България е на първо място в Европейския съюз и сред първите десет в света по употреба на такива медикаменти. Само руснаците ни изпреварват по лечение с хапчета от миналия век, при тях те заемат 96% от пазара.

Генеричните лекарства са предпочитани у нас пред новите оригинални заради значително по-ниските цени.

Пазарът на медикаменти в България бележи скок с 10 на сто само от началото на годината досега. Това прави 1 милиард лева, показва анализ на IMS Health - България (Световната асоциация за наблюдения и анализ на фармацевтичния пазар и здравеопазването).

Разходите за медикаменти у нас растат, тъй като много болни отлагат лечението си, когато болестта напредне, заради безпаричие или нямат здравни осигуровки, за да си правят профилактични прегледи. Затова те се лекуват неадекватно с бабини рецепти. Към нормално лечение пристъпват едва когато заболяването напредне и се налагат по-скъпи лекарства и в по-големи количества, обясни директорът на международната асоциацията в България Кунчо Трифонов.

В същото време, колкото и да е болен, българинът първо си осигурява цигарите и алкохола, а едва каквото остане дава за медикаменти. Средногодишно за лекарства харчим 1.4 млрд лева. За алкохол обаче хвърляме 2 млрд лв., а за цигари 2.5 млрд лева.

Пазарът на лекарства в нашата страна е повишил ръста си, след като в позитивния лекарствен списък, по който се отпускат безплатни и с намаление медикаменти, бяха включени много нови позиции. Даването право на джипитата да изписват лекарствени продукти за заболявания, за които такова право имаха само лекарите специалисти, също е допринесло за това.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Голяма промяна за банките, но ще се случи по-бавно заради ресурси...
Как може да възстановите здравноосигурителните си права?
Важно е да знаете кой и кога има право да ни спира на пътя
Тежка катастрофа затвори "отсечката на смъртта", двама са пострад...
Трамвай блъсна човек: Мъжът е откаран в болница и е в тежко състо...
Томислав Дончев: Ако имаме една трета от депутатите в парламента,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).