Летищата в Бургас и Варна, и морските курорти са под засилена охрана

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:50 / 20.05.2013
1674
Летищата в Бургас и Варна, и морските курорти от днес са под засилена охрана. Причината е стартът на сезона за израелските туристи у нас. Година след атентата в Сарафово бе посрещната първата група туристи от Тел Авив.

Мерките влизат в сила с първите полети на израелските туристи и ще важат в еднаква степен и за двете морски летища, но във Варна няма да са толкова интензивни. И това е обяснимо - полетите с израелски туристи до Бургас са 6-7 пъти повече, отколкото до морската столица.

В момента в Бургас кацат по 6 полета на седмица от Тел Авив, но в пика на сезона се очаква да станат над 40. Израелците са отделени от останалите туристи, полетите им се обслужват с приоритет. Не се обявява публично часът на кацане. Маршрутът им на придвижване се променя, охраната им е завишена. На място в Слънчев бряг без да се набиват на очи помагат и израелските служби за сигурност.

На отдалечено от терминала място автобусите са подложени на щателна проверка за експлозиви и други съмнителни предмети. Повече полиция и въоръжена охрана предшестват всеки полет с израелски туристи. До автобуса, израелците се движат по специално изграден коридор.

"Ще бъдат стриктно наблюдавани всички пътници на Израел, като няма да им се дава възможност да се отделят от определеното трасе. Доста сили ще вложим в това мероприятие, но това е взето с решение на Комитета за сигурност", обяснява комисар Андон Андонов - нач. ГКПП - Летище-Бургас.

Туроператорите също работят по нови правила. Допълнителна охрана има и пред хотелите и казината. Това лято, наред с българските полицаи, в Слънчев бряг дежурят и израелските служби за сигурност.

Леко изнервени при пристигането, израелските туристи гледат със задоволство на предприетите мерки.

Междувременно мемориал в памет на жертвите от атентата ще бъде поставен на летището и официално открит на 18 юли, или точно година след трагедията.

Иначе допълнителните мерки за сигурност косвено засягат и всички останали пътници, както и хората, които ги изпращат и посрещат. Посрещачите няма да бъдат допускани на терминал "Пристигащи". Ще бъдат увеличени проверките на входа и изхода на летището, като на случаен принцип ще се проверява не само самоличността, но и багажа. Допълнителните мерки остават в сила до 30 септември.

Източник: btv

Виж коментарите (0)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).