Лихвите по кредите ще вървят нагоре, прогнозират експерти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:22 / 18.12.2021
1226
Лихвените проценти по кредитите ще се вдигнат до края на годината. Това очакват финансовите посредници, показва тримесечния бюлетин на Министерството на финансите. Мненията на финансовите посредници отразяват техните оценки и очаквания, произтичащи от ситуацията с пандемията от COVID-19“.

Все още преобладават отговорите за запазване на лихвените нива, но в това издание делът на мненията за повишение нараства значително спрямо предходното тримесечие за сметка на неутралните. През третото тримесечие се наблюдаваше понижение на средните лихвени проценти за периода спрямо второто тримесечие при корпоративните и жилищните кредити и леко повишение при потребителските, а през октомври имаше понижение спрямо тези стойности и в трите пазарни сегмента, уточняват от финансовото министерство.

Възможно обяснение за очакването на участниците в анкетата е евентуално повишение на кредитния риск в портфейлите на банките. Фактори за това биха били очакваното забавяне на икономиката до края на годината, както и постепенното понижение на размера на кредитите, одобрени за участие в частния мараториум върху погашенията на задължения на нефинансови предприятия и домакинства към банки.

Инфлационните очаквания на анкетираните до края на 2021 г. продължават да се повишават и вече сочат силно повишение на потребителските цени.

Най-сериозни притеснения за бъдещето анкетираните имат по отношение на високите енергийни цени и инфлационния натиск (80-82%). 70% от участниците в анкетата очакват ковид кризата и забавянето на глобалния растеж да се отразят негативно на техните бизнес показатели и през 2022 г. Сериозен песимизъм има и по отношение на европейските регулации в областта на екологията, от които негативно влияние очакват 53% от анкетираните.

Ръст на заплатите предвиждат 49% от анкетираните, което по-скоро се дължи на очакваното увеличение на минималната работна заплата, а оттам - цялостен ръст на цената на труда.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).