Лиляна Павлова: Катарците искат 14% възвращаемост от АМ "Черно море", трудно ще стане

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
12:08 / 16.03.2012
2406
Катарците искат минимум 14 % възвращаемост на инвестициите си. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това е една много висока възвращаемост и аз лично имам притеснения от гледна точка на това, че има вероятност да не можем да постигнем толкова голяма възвращаемост на магистрала "Черно море", но все пак предстои да водим преговори, посочи Павлова.

Тя уточни, че с летището в Балчик това е много по-лесно и затова то е изкарано на първа линия като възможност. Трябва да се направи сериозен финансово-икономически анализ, за да се прецени колко е необходимата инвестиция, за колко време може да се възвърне и при какъв тип инвестиции и съответно дългогодишно ползване може да се постигне 14 % възвращаемост. Павлова изрази надежда междувременно в парламента да мине Законът за публично-частното партньорство, който ще даде една добра основа за такъв тип инвестиции. Но то, ако е междудържавно, ще бъдат подписани междуправителствени спогодби и ще е много по-лесен целият процес.

С Катар не се обсъжда кредитиране, а става въпрос за инвестиции, от които да има възвращаемост. По-голямата част от приоритетните пътища в България, където трябва да довършим основните магистрали, за които ние очакваме европейско финансиране и разбира се предпочитаме европейско финансиране, ние не можем да осигурим никакви средства за магистрала "Черно море" и затова предложихме като пилотен проект за публично-частно партньорство да бъде изграден Бургас-Варна като автомагистрала или скоростен път в зависимост от финансово-икономическия анализ. Тук трябва да проведем сериозни преговори и анализи по изискване на Катар, което е нормално - който влага парите, има сериозни очаквания, каза още министър Лиляна Павлова.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (3)

Още по темата (18):
12.09.2023 Важни новини за строежа на магистрала "Черно море", която ще свърже Варна и Бургас
01.02.2021 НФСБ: АМ "Черно море" трябва да остане приоритет и за следващото управление на страната!
01.02.2021 Подготвя се идеен проект за строителството на АМ "Черно море", няма да минава през населени места и курорти!
31.10.2019 Експерт: Инвестиции в проекти като бул. "Левски", АМ "Хемус" и "Черно море" са ключови за развитието на туризма във Варна
22.03.2019 Няма интерес за публично-частно партньорство за градежа на АМ "Черно море"
30.08.2018 Областният: Пътят Варна-Бургас е сред най-опасните в страната, решението е АМ "Черно море"
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).