Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лиляна Павлова: Пътната безопасност трябва да бъде обща кауза
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 22.04.2016Коментари (1)878
©
Пътната безопасност трябва да бъде категоричен ангажимент и обща кауза на всички институции и обществото. Надявам се, а и усилията ни са в тази посока, Стратегията за пътна безопасност да е жив документ, който дава резултати.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференцията на тема "Безопасна пътна инфраструктура", която се провежда в гр. Хисаря. Събитието се организира от "Българска Браншова Асоциация Пътна Безопасност" съвместно с Българска браншова камара "Пътища".

Министърът коментира, че най-важното, което трябва да се постигне е да се обърне статистиката, като броят на жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия бъде намален. "В предишния ни мандат отчитахме много добри резултати за спад на загинали и ранени", напомни Павлова и допълни, че липсващите камери за скорост и други решения са довели до това отново кривата да тръгне нагоре и да се отчита ръст на загиналите. Според статистиката през миналата година са загинали 708 души, като броят им е по-висок от този през 2014 г. "Нека каузата ни за 2016 г. бъде да обърнем тази тенденция,", апелира тя.

Министър Павлова отбеляза, че пътната безопасност е сред основните приоритетите в работата на МРРБ.

"Надявам се до края на годината да успеем да променим Наредба 1 и Наредба 2, които касаят планирането и изграждането на пътища и съоръжения", каза Павлова и отбеляза, че двете наредби са неактуални и остарели.

"Положихме много усилия те да се променят и благодарение на екипната работа вече има и първи резултати по отношение на изискванията за изграждане на велоалеи и пешеходни пътеки", отчете тя.

При обновяването на инфраструктурата също се инвестира в мерки за пътна безопасност. В тази връзка министър Павлова посочи монтираните над 80 км допълнителни мантинели за обезопасяване на мотоциклетистите като една от най-рисковите групи участници в движението.

Допълнителните обезопасителни мантинели са заложени във всички пътни проекти с европейско финансиране, а амбицията е да се заложат изцяло в новото пътно строителство. Въвеждат се и нови светлоотразителни системи като задължителни норми в пътните проекти.

Монтирането на "умни пътни знаци", които дават информация в реално време за пътната обстановка, също е сред основните задачи. До момента са монтирани 20 електронни информационни табла. В момента АПИ разработва проект за поставянето на допълнителни табла и интелигентни знаци по магистрали и първокласни пътища, допълни министърът.
Като добър пример министър Павлова даде и приложението ЛИМА, което е доста ефективно, по отношение на пътната безопасност и информацията за пътната обстановка. "Системата дава възможност на гражданите своевременно да подават сигнали в пътната агенция, за да има по-своевременна реакция", напомни тя.

"Важна задача пред нас през тази година е изграждането на тол-системата", каза Павлова. Освен, че тя ще е по-справедлива за ползващите републиканската пътна инфраструктура, системата ще генерира повече средства за ремонт, поддръжка и строителство на пътна инфраструктура, както и за мерки за пътна безопасност. Министърът напомни, че 3500 км пътища ще бъдат освободени от винетки и тол такси и обърна внимание, че тежкотоварните превозни средства над 12 тона ще бъдат стимулирани да пътуват основно по магистралите и първокласни пътища, а ще им бъде забранено придвижването по третокласните, защото те не са проектирани за толкова тежки машини. Така те ще бъдат обезопасени, подчерта Павлова.

Министърът обясни, че системата е GPS базирана и е избран възможно най-евтиният за поддръжка вариант. Вече има 250 камери и рамки по републиканските пътища в страната, финансирани с европейски средства, обяви министърът и допълни, че ще бъдат изградени още 100, като ще се създадат смесени екипи между АПИ и Пътна полиция с цел контрол. "Очакваме удвояване и дори утрояване на приходите от таксите след въвеждането на новата система, които ще се реинвестират в поддръжката на пътищата и осигуряването на пътна безопасност", каза тя.

Регионалният министър обърна внимание, че тол -системата ще бъде обвързана с митническите и граничните служби, което ще даде възможност за пълен контрол и сигурност на трафика.

Приходите от тол системата ще остават в АПИ и тя ще оперира с тях, обърна внимание министърът и подчерта, че така ще компенсират ограничените европейски средства за пътна инфраструктура. Събраните повече средства ще се реинвестират в ремонт на пътищата, строителство на нови и инвестиции в пътна безопасност. Първата фаза на проекта може да започне да оперира в началото на 2018 г., ако се избере изпълнител това лято и той успее да изгради системата за една година.

Министър Лиляна Павлова призова участниците в срещата по темата за пътната безопасност да бъде привлечено и Министерството на образованието и науката, за да се разработят планове за обучение на подрастващите. "Културата на шофиране е тази, от която зависи безопасността на пътуващите, а възпитанието трябва да започва в най-ранна възраст", категорична бе министър Павлова. Тя отбеляза, че докато тече реформата в образованието и се изготвят новите учебници могат да се предложат варианти за часове по пътна безопасност в училище.

Министър Лиляна Павлова добави, че паралелно с това се готви промяна на нормативната уредба по отношение на общинската инфраструктура, за да може да се унифицират изискванията. "Ще заложим повече контрол и изисквания към общините по отношение на инфраструктурата. Отчитаме като сериозен проблем липсата на изисквания за унифицирани пешеходни пътеки, осветление, изкуствени неравности, сигнализация и т.н. Не може пешеходните пътеки да са в различни цветове и с опасни хлъзгави бои. Има случай при дъжд да стават много хлъзгави и да причиняват произшествия. Изкуствени неравности също се слагат на всякакви места. В някои общини тези неравности са толкова високи, че дори са опасни. Трябва да се спазват определени изискванията, да има контрол и санкции", категорична бе Павлова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.04.2016 г.
-1
 
 
Абе ква е тази баъ гановитса навсъакаде с Борисов да рейи ленти само става . Пирво да иде да отслабне па после питищата на БГ да управи . Ъе нъама дасе управи таз дирйава еъ на кого е останала .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: