Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лиляна Павлова: Ситуацията с язовирите е критична
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 08.03.2015Коментари (0)1325
© Bulfoto
Над 980 машини работиха по пътищата в страната през тази нощ. Усилията ни са насочени към разчистване на пътищата между общинските центрове, за да осигурим възможност за придвижване на линейките. Поетапно се работи по почистването на второкласната пътна мрежа. Въпреки бедственото положение в две от областите, мобилизацията е пълна. Работим от първата минута и държавата е на мястото си. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването на БТВ "Тази неделя".

Нормално е през зимния сезон на магистралата да има сняг, важното е да е обработена с химикали. Няма как при продължаващия 48 часа снеговалеж пътищата да са изчистени до асфалт. По тази причина от 19 часа вчера затворихме всички третокласни пътища, каза тя.

Регионалният министър обясни, че според приетите европейки стандарти е допустимо при зимни условия на магистралите да има до 3 см сняг, до 5 см сняг на първокласните пътища и до 10 см утъпкан сняг на второкласни и третокласни пътища. По-малките пътищата, по които има преспи и снегонавявания, се затварят и се чистят след спирането на снега, допълни тя.

Пренасочени са 7 роторни снегорина от Шумен и Разград към Кърджали, защото наличните там се повредиха в резултат на чистенето през нощта в резултат на мокрия и тежък сняг. Падналите в резултат на него дървета са причина за постоянното затваряне на пътищата в района. По същата причина 800 населени места бяха без електричество през нощта, обясни тя. Режимът на работа е денонощен. Изпратихме и допълнителни екипи. Те замениха предишните, които не бяха почивали над 30 часа, каза министърът.

Лиляна Павлова благодари на гражданите, които са се включили и са помагали на екипите в почистването и отстраняването на падналите по пътищата дървета.

Тя обяви, че ще се направи оценка на работата на ангажираните с почистването фирми в областите Смолян и Кърджали след като се справят със ситуацията. За пропуските в тяхната работа ще им бъдат наложени санкции,

Ситуацията с язовирите е критична, нивата на реките се следят каза министърът и допълни, че ангажираните институции се координират, за да е всеки на своето място според компетенциите си.

Все по-голямо внимание обръщаме на предупрежденията за опасност. Имаме предварителна мобилизация при обявен код, каза още тя. Проблемът е назад в годините, защото през последните 20 години в много сектори липсва превенция обясни министърът и даде за пример свлачищата.

Според нея една от причините за строителството в свлачищни райони по Черноморското крайбрежие е противоречащата нормативна уредба. Лиляна Павлова обясни, че от 2000 г. законът дава възможност за строителство в такива територии след извършено брегоукрепване. В тях могат да бъдат изграждани също вилни селища, които обаче са временни и без водопровод, за да не създават допълнителни проблеми, но се тези разпореждания не се спазват и след време сградите се превръщат в бетонни. За да се намали рискът за съществуващите постройки във вилна зона Фиш-Фиш, е спряно водоподаването, обясни министърът.




Още по темата: общо новини по темата: 148
17.01.2016 »
20.03.2015 »
19.03.2015 »
18.03.2015 »
16.03.2015 »
15.03.2015 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: