Лоши новини за минималната заплата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:43 / 28.03.2022
1512
Увеличението на минималната заплата вече е изконсумирано от инфлацията. Този ръст от 9,2% процента спрямо сегашното ниво в някаква степен вече е изконсумиран, коментира бившият социален министър Бисер Петков.

По думите му минималната работна заплата преди всичко трябва да покрива разходите за живот на най нископлатените работници.

Петков напомни, че има проектодиректива на ЕС за минималната работна заплата в страните от съюза. Препоръчва се тя де е обвързана със средната работна заплата, като обикновено пропорцията е 60%, уточни Петков.

Неговата прогноза е, че няма да се приключи с това увеличение на минималната заплата тази година. Също, че най-вероятно ще се увеличи делът на т. нар. група на "работещите бедни“, ако минималното възнаграждение не покрива темпа на инфлация.

Петков определи като стъпка в правилната посока обвързването на социалните плащания с линията на бедност.

Той припомни пред bTV, че е предвидено българите да могат да се възползват и от европейските пенсионни фондове в бъдеще. Целта е да се насърчи допълнителното пенсионно осигуряване и то да е по-прозрачно и евтино за потребителите, обясни бившият социален министър.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха издирваното дете
Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време пл...
Борисов: В момента България няма посока, ние няма какво да предло...
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Лекари с предложение за ваксините и децата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).