Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лукарски: Дуалната система на обучение ще промени понятието за качествено образование
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 30.04.2015Коментари (0)1504
©
В съвременното глобално и динамично общество, в което живеем е изключително важно да има пълна обвързаност между развитието на икономиката и качеството на образованието. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на заседание на Съвета по образование, което се проведе днес в Администрацията на Президента на България Росен Плевнелиев. Темата на заседанието беше "Качеството на образование и пазар на труда".

На официална церемония преди началото на заседанието министър Лукарски подписа Споразумение за Тематичен фонд за изпълнение на проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Подписите си положиха още заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на образованието и науката Тодор Танев. От швейцарска страна споразумението бе подписано от посланика на Швейцария в България Н. Пр. Денис Кнобел.

"Дуалното обучение ще придаде различен смисъл на "качество на образованието. Самото обучение, обърнато към нуждите на бизнеса и обучавано от самите тях е формула за качествено образование", заяви министър Лукарски. Той допълни, че дуалното образование е още един инструмент за преодоляване на младежката безработица и за повишаване квалификацията на завършващите професионално училище млади хора.

"Ние искаме да осъществим необходимите промени, така че да можем да изградим една система на образование, която е по-близо до бизнес нуждите. Бизнесът и образованието трябва да се развиват и работят заедно. Ключът към успеха за швейцарската икономика е именно дуалното обучение", допълни посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

Министър Лукарски изрази своята увереност, че професионалните гимназии и висши училища в България са готови да приемат рационалната и най-вече пазарно ориентирана логика за качествено образование. Той заяви и готовността на Министерство на икономиката за активно участие в реализацията на проекта по въвеждане на модела на дуалното обучение.

В рамките на редовното заседание на Съвета Министър Лукарски подчерта още, че решение на проблема с несъответствията между бизнес нуждите и произвежданите кадри може да се постигне чрез регионалните стратегии за икономическо развитие. По негови думи всяка една от териториалните области в страната следва да определи своята икономическа ниша във всяка една от заложените в Стратегията за интелигентна специализация тематични области, а именно мехатроника и чисти технологии; информатика и ИКТ технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: