Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любенов "почерпил" полицаите с 200 лева
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 06.10.2022Коментари (0)726
Димитър Любенов е дал поисканите 200 лева на полицейския патрул Любка Гечева и Георги Малински, но сумата била само за охраната по околовръстното, но не и до дома му.

 

Това е обяснил в своите показания обвиненият шофьор за убийството на френския гражданин при катастрофата на столичното Околовръстно шосе, разбра “24 часа" от запознати с разследването. Днес се очаква Димитър Любенов да потвърди своята история и пред съдия, информира "24 часа".

Той е карал пиян и дрогиран към автомобил на “Дринк енд драйв", което е необичайна практика употребилите алкохол клиенти на тази популярна нощна услуга обикновено очакват шофьорите от фирмата, които да поемат управлението на автомобила им.

39-годишният мъж бил с приятели в кръчма в столичния квартал “Бояна" , но без любимата жена Моника, която празнувала рождения си ден другаде без Димитър. Тригодишният им син бил оставен на детегледачка.

Докато синеоката блондинка празнувала, Любенов вечерял, пил и ракия, газирана вода и енергийни напитки.

В неговата версия не се споменава шмъркане на кокаин, макар експертиза да показва, че се е дрогирал с този наркотик. В края на събирането в кръчмата той се обадил на свой адаш, управител на “Дринк енд драйв". Мъжът обещал да му прати шофьор и кола. След като според сметките на Любенов минали над 60 минути, той отново позвънил.

Димитър ми пусна есемес, че ще прати друга кола, понеже неговата е спряна за проверка от полицията и е далече от заведението, обяснява пред разследващите Любенов. Накрая отчаян, че никой няма да дойде да ме прибере, се качих в колата си и реших да отида до втората кола на “Дринк енд драйв", която също била спряна от полицаите, продължава мъжът, който има бизнес, свързан със септични ями.

Димитър Любенов се отправил към бул. “Александър Пушкин" с мощното си “Порше Панамера", което взел на лизинг 18 месеца преди катастрофата. Тръгнал натам, защото управителят на “Дринк енд драйв" му казал, че и втората кола на фирмата е спряна от полицията на този булевард.

Дали Любенов е звъннал и на полицаите Любка Гечева и Георги Малински, ще се проверява тепърва. Това бе и една от темите на скандала между МВР и прокуратурата, тъй като униформените дали мобилния телефон на Любенов на неговия бизнес партньор, а не са го предоставили на разследващите. 

Знае се, че двамата полицаи от Шесто, които са станали свидетели на адската катастрофа и се опитали да се измъкнат на заден ход по локалното платно до околовръстното, преди това са били в кв. “Горна баня".

Двете коли - поршето и патрулката, са засечени от камера на Столична община на булевард “Александър Пушкин" 10-ина минути преди 4 часа сутрина, когато става катастрофата.

Разказът на Димитър изключва предишно познанство между него и униформените. Любенов обяснява, че патрулката го спряла точно на бул. “Пушкин" като му подала светлинно-звуков сигнал - включила е буркана си.

Любенов паркирал така, че да не пречи на движението, спрял точно срещу супермаркет. Дошъл полицай, облегнал се на колата и попитал шофьора дали е пил. Любенов си признал и казал, че тръгнал към кола на “Дринк енд драйв" и в момента търсел шофьора. Униформеният не се легитимирал, не поискал и документите на Димитър.

Полицаят ме попита какво ще правим и аз му отговорих, че мога да почерпя или да изчакаме колата на “Дринк енд драйв".

“Колко пари можеш да дадеш", полюбопитствал Георги Малински. Казах, че мога да го почерпя с 200 лева, а той ми отвърна, ще ме съпроводи до някъде. Дадох му парите и той се върна в патрулката. Под съпровождане разбирам да карат с мен, за да нямам проблеми. До сега не са ме съпровождали полицаи със служебна патрулна кола, обяснил Любенов на разследващите.

Единствените други данни са от втора камера, която е на 500 метра от първата ги е снимала 6 минути след тази на “Пушкин". Тази камера описва секундите преди самата катастрофа, станала в 4 часа на 25 септември.

Любенов карал направо, в посока квартал “Младост", на няколко пъти погледнал в огледалото и видял, че патрулката го следва.

Докато ме съпровождаха в посока към вкъщи, продължихме направо, бях се разсеял, стана ми като че ли малко лошо, разтърках си главата, за да не заспя, доколкото си спомням, колата, в която се ударих, излезе от локалното, разказва мъжът.

Именно разтъркването му според него попречило да реагира по-бързо и да избегне удара с малкия “Форд Фокус", който блъснал отзад.

Точно това действие визираше и съдът във вторник, когато бе обяснено, че въпреки свръхвисоката скорост - 195 км/ч, при бърза реакция Любенов е можел да избегне катастрофата.

Следващите секунди се губят на шофьора с поршето, който посочва, че в миговете след катастрофата не е видял патрулката. Тя обаче, както и самият удар, са снимани от трета камера - този път не общинска, а на частна фирма.

От записа се разбира, че двамата полицаи са видели зловещия удар от локалното и се канели да изоставят Любенов, защото свършвала територията на 6-о РУ, в което полицаите работят. 

Любенов ударил в задната лява част малкия форд, който се завъртял и обърнал по таван, а Лорен Пети починал на място след пълно прекъсване на гръбначния стълб и още много други наранявания. Съпругата му и шофьорът от хотела в Банско се отървали само със счупвания и синини.

Двамата полицаи, вместо да отидат там, се изтеглили на 100 метра назад. Отишли минути по-късно, едва след като от дежурната оперативна част им казали, че има сигнал за катастрофа.

Любенов не видял там полицая, идентифициран по-късно от разследващите като Георги Малински. Имало обаче жена. Това е Любка Гечева, станало ясно по-късно. Тя не е разговаряла с Любенов, който звъннал на съдружника си, защото приятелката му - рожденичката Моника, не си вдигнала телефона. Мъжът прекарал 2 часа на място, преди да го задържат.

По това време полицаи - не е ясно дали са Гечева и Малински, вместо да изземат мобилния му телефон, го дали на съдружника на Любенов.

Мотивът - телефонът бил фирмен и мъжът се нуждаел от него, за да не фалира бизнесът. Едва 5 дни след катастрофата е направено копие на данните от апарата.

На финала при разпита Любенов хвърля цялата вина за катастрофата на полицаите. Искам да кажа, че ако полицаите ме бяха спрели да карам, ако ме бяха задържали, нямаше да ударя колата и за съжаление, човекът в другата кола да почине, категоричен е Димитър и заявява, че би повторил показанията си пред съдия. Той не споменава униформените да са изгонили шофьора му от “Дринк енд драйв", както описа адвокатката Ива Борисова в съда във вторник. Според нея те казали: Това е нашият клиент, ние ще си го поемем. (Какво обясни пред “24 часа" юристката - виж долу)

След нейното изказване, разкрило, че и Любенов като Георги Семерджиев е имал полицейски чадър, МВР и прокуратурата си размениха реплики. Според вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев са докладвали на обвинението за случая, искали са да задържат полицаите.

Защо не ги задържахте сами, преди да ни уведомите, питаха от прокуратурата. И обясниха, че не е бил нужен арест, защото двамата доброволно предали телефоните си. Гечева не си дала паролата. Искането за арест пък било отправено към наблюдаващия прокурор по делото за катастрофата, а не към този за казуса с полицаите. Там се разследва подкуп. Досъдебното производство е в Софийската градска прокуратура. Назначени са експертизи, които да кажат дали кадрите от камерите са манипулирани.

Адвокат Ива Борисова, защитник на шофьора, причинил катастрофата: Любенов не ги познава лично

Г-жо Борисова, щеше ли да се разбере за ролята на двамата полицаи преди фаталната катастрофа, ако вие не бяхте го разкрили в съда като адвокат на обвиняемия?

- Не, нямаше. Всичките данни са в тази посока - отникъде никой не предприемаше стъпки дори да намекне за това. Това са обстоятелства, за които прокуратурата трябва да информира обществото. А те са и относими към обвинението на клиента ми. За мен като защита е непонятно защо материалите са отделени по друго производство, закоето по никакъв начин не се дава гласност, нито се обяснява. Не ние сме тези, които трябва да огласяваме истинската причина.

- Клиентът ви казвал ли ви е да познава полицаите?

- Не, не ми е казвал такова нещо. Нямат лично познанство.

- Защо според вас са отделени тези материали?

- Като интелигентен човек може да се сетите защо не е достигнала информация до обществото. По принцип трябва делото да се води от следователи. Материалите правилно са присъединени към другото дело, но не е трябвало да ги вадят от това за катастрофата. Най-малкото, защото имат отношение към така наречения умисъл в действията на клиента ми.

- Министър Демерджиев каза, че от първия ден е искал да огласи информацията, но от прокуратурата са забранили. Оттам отричат.

- Чест му прави, че застана достойно и каза истината такава, каквато е. Това са обстоятелства, за които институциите трябва да отговарят. А виждате, че прокуратурата мълчи и ни обяснява процесуалния закон.



Още по темата: общо новини по темата: 20
17.11.2023 »
23.03.2023 »
17.03.2023 »
17.03.2023 »
23.12.2022 »
20.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: