Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любослав Костов: Винаги, когато политиците посягат към клас прослужено време резултатът е един и същ - хората излизат на улицата
Автор: Цвети Тончева 20:10 / 20.12.2022Коментари (0)752
©
Ако се тръгне към обвързаност на минималната работна заплата с класа за прослужено време, то хората ще излязат на улицата. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията.

 По думите му, опитът назад в годините показва, че винаги, когато политиците посягат към това резултатът е един и същ - хората излизат на улицата и синдикатите ги повеждат. "Това няма да е първият протест за такова нещо“, каза Костов. "Искрен Арабаджиев от ПП очевидно не е наясно първо с аргументите, а после и с реакцията в обществото, която ще се предизвика. Трябва да има морал и социална справедливост“, каза той.

Костов обясни, че едното не е за сметка на другото. Класът за прослужено време е постоянно плащане на база професионален опит и стаж. "Стигаме до идеята, че класът не е проблем. Това са различни тези и се подменя фокусът на обществото и да забравят за това, че минималната работна заплата трябва да нараства. В момента хората на минимална работна заплата трябва да работят 6 седмици повече, за да си позволят това, което преди 6 месеца са си позволявали. Това са някакви безумия, които се приемат, с цел да не се вдигне минималната работна заплата и да се ликвидира класът, което е абсолютен нонсенс", каза още Любослав Костов.

Според него, от това минималната работна заплата да стане брутна, ще спечелят единствено работодателите и българският бизнес, които иначе искат компенсация за тока. "Навсякъде в Европа тя е законно установена и съотношенията се прилагат. Само българският бизнес вкарва идеята за брутна работна заплата. Той не изкарва парите, а работниците, на които иска да отнеме от заплатата. Няма солидарност в поведението им", добави Костов.

Той обясни още, че никой днес всъщност не е наясно какво се е приело. Дебатът е изключително сложен. Този разход не е от съществено значение на фона на всичко останал, което се раздава на калпак.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: