Людмила Филипова: Словото и буквите творят съдби и светове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:01 / 24.05.2023
696
Словото и буквите творят съдби и светове. Със словото, с всяка книга създаваме нови светове. Със словото можем да предопределяме, за добро или лошо, човешки съдби, народни съдби, глобални съдби. Това каза писателят Людмила Филипова в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

24 май тя определи като най-светлия и силен български празник. "Писмеността пази паметта и прави един народ силен. Българският народ се е преборил единствен в Европа за правото си да пише на своя писменост, на свой език. Това трябва да се помни и затова трябва да ценим своите букви“, подчерта Людмила Филипова.  

Тя разказа, че в началото на всяка своя книга прави сериозни проучвания по темата, на която е посветена. "Изчитам огромно количество информация, срещам се с много хора, посещавам много места. Почти винаги откривам данни и факти, които не съм предполагала, и те са може би най-големият двигател, който ме мотивира. Работата на писателя е доста трудна, доста самотна и ако нямаш силна мотивация, няма как да се получи“, сподели Филипова.  

Такъв е случаят и с написването на "Войната на буквите“, даде пример тя. "Ако мога да оставя следа, ако мога да оставя камъче, нека да е паметта за предците ни и да продължаваме следата на българите с дела, с които ние и децата ни се гордеем. На нашата малка в момента земя са създадени не една, не две, а цели пет азбуки с важно световно значение: една от най-старите в света – прототракийската писменост, след това е готската писменост, после е азбуката от Плиска и Преслав, пренесена от старите българи от тяхната най-първа родина. Тази азбука е станала прототип за глаголицата и кирилицата, наричана българица“, обясни писателят.

Виж коментарите (1)

Още по темата (125):
27.05.2023 Кметът на Казанлък с емоционални думи за поминъка на Долината на розите
27.05.2023 Диян Стаматов: Политическата среда превръща образованието ни в един спрял
влак
27.05.2023 Проф. Знеполски: Няма нищо по-страшно от несвободния човек
25.05.2023 Интересни лица на приема на президента
24.05.2023 Росен Желязков се срещна с Лоренцо Фонтана в италианския парламент
24.05.2023 Президентът организира прием по случай 24 май
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).