Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Людмила Филипова: "Войната на верите" разказва как хората са живеели в първите векове от османското иго
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 03.08.2023Коментари (0)711
© Личен архив
Ако можех, щях да пиша само на теми, свързани с астрофизиката, биологията, Космоса, точните науки. За съжаление, в нашата страна точните науки не са от голям интерес за хората. Това каза писателят Людмила Филипова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Затова тя развива задълбочени интереси и към историята. "Търся теми, които са интересни и важни, защото това, което ме мотивира, е не само да разкажа една интересна история, а да разкажа важни теми, които да информират хората за събития, които са се случили и които могат да променят нещо в нашето ежедневие и бъдеще. Моята цел е да популяризирам научните познания до този момент в различните научни сфери“, обясни писателят.  

Процесът по подготовка за всяка една книга е различен, заяви Людмила Филипова. "Години наред проучвания, на базата на тези проучвания стъпва сюжетът, след това скицирам сюжета, след което започвам да го обогатявам. То е като едни неспирни кръгове, като при всяко преминаване през текста той се обогатява, изчиства и така стотици пъти“, обясни тя.  

Писателят разказа как е започнала работата си по последната й книга "Войната на верите“. По време на работата й по "Войната на буквите“ преди 17 години в региона на Шумен, Преслав и Плиска е била поканена от местни дейци и представители на Клуб "Традиция“ – Шумен. На нея тя е чула история, предавана повече от 600 години от поколение на поколение, за това как 65 войника спасяват всички хора от местността. "Много незаслужено тази история е останала неразказана, незапомнена никъде извън местните хора, защото не е много удобна. След това едни читатели ме помолиха да разкажа и за богомилите извън пропагандата на църквата и всъщност, като събрах двете теми, се получи "Войната на верите.“  

Книгата е за епичния сблъсък на няколко вери. Кулминацията е последният кръстоносен поход, останал известен в света като Походът на Владислав Варненчик през 1044 г. "Историята, която ми разказаха в Шуменския край, касае битката за Шуменската крепост. Тези 65 война се изправят пред армия от хиляди рицари и повече от три денонощия крепостта не може да падне. Тези хора умират, за да живеят наследниците на местните. Може да се каже, че има продължение и на някои линии от "Войната на буквите“ – действието се развива на същата територия, Плиска, Преслав и Шумен. Има и продължение на историята за княз Баян. "Войната на верите“ е ценна и с това, че е разказано как хората са живели в първите векове от османското иго“, разказа авторът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: