МОН: Библиотеките трябва да станат класни стаи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:43 / 08.11.2019
1411
Министерството на образованието и науката има идея да превърне библиотеките в класни стаи. Взаимодействието между училищата и библиотеките разширява интереса у децата към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство и помага за утвърждаване на духовните ценности на нацията.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време националния форум "Библиотеките днес", съобщиха от МОН

По думите й това взаимодействие е изключително важно за талантливите деца – да разширяват кръгозора си, а също и за тези, които не изпускат телефоните и таблетите, за да не бъдат само потребители, а да получават знания и култура.

Сачева подчерта, че сътрудничеството с библиотеките ще е полезно и за децата, в чиито семейства не се купуват и не се четат книги. Библиотеките са естествени центрове, в които да се насърчава и развива информационната грамотност, посочи още тя.

Заместник-министър Сачева съобщи, че се подготвя Споразумение между МОН и Министерство на културата, което ще помогне за по-пълноценното взаимодействие между училищата и библиотеките, като и те ще се превърнат в класни стаи подобно на музеите и театрите.

В националния форум участват над 500 представители на обществените библиотеки в страната, академичните среди и бизнеса, представители на изпълнителната власт и неправителствени организации, като и гост-лектори от Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).