МОН направи важно уточнение за матурите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
22:39 / 15.06.2022
804
Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-ми клас. Това съобщиха от просветното ведомство пред БНР по повод бурната обществена реакция, последвала избора на разказа "Талисманът" от Красимир Бачков. По него вчера седмокласниците писаха преразказ на изпита си по български език.

Разказът "Талисманът" е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7-ми клас, припомниха още вчера от МОН в писмена позиция до БНР. От нея беше и разказът "Череши" на Захари Карабашлиев, който се падна миналата година на матурата. Той пък се оказа, че не е бил точно нов и непознат, а публикуван вече в малко по-дълга форма и под заглавие "Костилки".

От Министерството коментират, че текстът за преразказ е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14 годишни ученици. Те посочват и няколко критерия, на които трябва да отговарят използваните текстове. Високата художествена стойност не е между тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти, кратък диалог и и отсъствие на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

Разказът "Талисманът" отговаря на тези критерии, категорични са от МОН. "Той няма претенции да е литуратурен шедьовър, но не това е задачата на изпита в 7-и клас. Непознатият текст на изпита няма за цел да възпитава у децата литературен вкус, това се прави чрез изучаваните произведения. Той трябва да отговаря на посочените вече критерии и да проверява езиковата култура и способността на децата да предават ясен сюжет, пише в позицията на МОН.

В нея се изтъква още, че разказът "Талисманът" учи на емпатия, съпричастност, взаимопомощ, показва как благотворителността може да спаси живот, защото е очевидно, че не талисманът, а събраните от ученическия оркестър пари за лечение са помогнали на героинята да оздравее.

МОН не казва нито дума, а явно и не е бил попитан от БНР за личността на автора Красимир Бачков, който се оказа поддръжник на "Възраждане" и шумен разпространител на твърде спорни конспиративни теории за "пандемията", войната, политическия живот у нас, Сорос и т.н. По професия той е учител.

Виж коментарите (1)

Още по темата (29):
25.08.2022 Над 6000 ученици се явиха на матура днес, ето каква тема им се падна
23.08.2022 В 3 училища в област Пловдив всички зрелостници са скъсани на матурата по български език
25.06.2022 Уникални! Само трима ученици с максимален брой точки и по български, и по математика!
18.06.2022 Красимир Бачков: Акцентът беше в разказа, а те започнаха да бъркат в бельото
ми
17.06.2022 Учителят от Варна Красимир Бачков с емоционален коментар: Не бях готов!
16.06.2022 Излязоха верните отговори от днешната матура по математика
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).