МОСВ: Да се възложи стратегия за паркиране във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:36 / 07.10.2011
2145
Разработването на Стратегия за паркиране във Варна и съответен План за действие към нея изискват в своите препоръки към общината от Министерството на околната среда и водите. Това става ясно от становището по екологичната оценка на проекта на Общия устройствен план. Документът дава зелена светлина на ОУП и възможност в близките дни да се проведе Национален експертен съвет по устройство на територията, на който проектът окончателно да се утвърди, преди да влезе за одобрение в Общинския съвет. От екоминистерството обаче набелязват конкретни мерки и условия за прилагането на плана. Освен това се изисква контролът върху действието на ОУП да се отразява в доклад, който да се внася в МОСВ не по-късно от 1 юли на всяка следваща година.

От ведомството настояват да се набележат дейностите и етапите по изграждането на паркинги с яснота за местоположението и капацитета им. Изисква се и специално проучване, което да посочи подходящите мероприятия за възстановяване и подобряване на ландшафтните характеристики на Морската градина. Акцент се поставя и върху необходимостта от закриване и рекултивация на нерегламентираните сметища на територията на общината, както и от реконструкция на амортизираните участъци на ВиК мрежата. Изграждането на пречиствателни станции също e сред приоритетите, които министерството очертава за Варна. То задължава да се изработи Обобщен хидрогеоложки доклад за територията на общината, в който да се оцени устойчивостта на бреговия склон и свлачищните зони, както и да се разработи карта с "червените" точки, където се наблюдават деформации на релефа. От екоминистерството настояват и за прилагането на адекватни брегоукрепителни и противоабразионни мероприятия. Изисква се още поддръжката на кадастър на зелените площи, паспортизация на елементите на зелената система и възстaновяване защитния статут на Ботаническата градина. Наред с това се подчертава нуждата от актуализиране на списъците с архитектурните паметници и културните ценности във Варна.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (1)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).