МОСВ: Няма информация за пристигане на боклук от Сицилия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
08:34 / 22.07.2016
4034
Към този момент в МОСВ няма информация за предстоящо пристигане на товар от 35 000 тона отпадъци на пристанища Варна и Бургас. Това се посочва в официално становище от МОСВ до медиите. 

Вносът на отпадъци в България се регламентира от разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превози на отпадъци и от допълнителни изисквания и ограничения, разписани в Закона за управление на отпадъците.

Съгласно Закона за управление на отпадъците, вносът в страната на отпадъци за депониране е забранен, а вносът на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергията, е ограничен до количества, които не надхвърлят 50% от количествата по съответните разрешителни на инсталациите.

Подобно на редица други държави-членки от ЕС, превозът на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергия в България, е установен модел за осигуряване на суровини за инсталации в страната, които притежават комплексни разрешителни и отговарят на всички изисквания на Наредба № 4 за условията и изискванията за изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне, транспонираща Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността.

В случаите, когато регламентът изисква, превозите на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергия в рамките на ЕС, подлежат на предварително писмено разрешение - нотификация, издадена от компетентния орган.

В рамките на разрешителния режим за нотификация, Министерството на околната среда и водите следи за спазване на изискването, внесените отпадъци да не надвишават 50% от капацитета на инсталациите.

Пратките с отпадъци, които пристигат на български пристанища, се разтоварват и освобождават, едва след като се удостовери, че за тях е налице нотификация, издадена от Министерството на околната среда и водите в съответствие с процедурите и изискванията на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превози на отпадъци.

Съгласно изискванията на регламента, за всеки отделен пристигащ транспорт в рамките на издадена нотификация, МОСВ получава информация преди тръгването му от държавата по изпращане, при получаването му в съоръжението и след завършване на третирането му.


Виж коментарите (9)

Още по темата (6):
19.09.2016 От Италия: 5 тона боклуци пътуват към Варна
25.07.2016 Министър Василева във Варна: Законът забранява вноса на отпадъци с цел депониране
25.07.2016 "Девня цимент" отрече да е внасяла отпадъци от Южна Италия
21.07.2016 От Девня потвърдиха: Има издадено разрешително за обработка на боклук от Сицилия и Неапол в девненски завод
21.07.2016 Община Варна: Няма постъпила информация за превоз на боклуци от Италия
21.07.2016 Боклукът на Сицилия тръгва към Варна
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).