Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОСВ актуализира комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица 3"
Автор: Екип Varna24.bg 19:45 / 09.06.2022Коментари (0)833
©
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа решение, с което потвърждава актуализацията от 2021 г. на Комплексното разрешително (КР) на ТЕЦ “Марица 3" – Димитровград. Това означава, че електроцентралата ще трябва да работи по разписаните условия по актуализираното КР, в които са заложени мерки и норми за допустими емисии, свързани с най-добрите налични техники (НДНТ-СЕН), съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Изискванията са по-строги спрямо разрешените с условията на КР до този момент и спазването им следва да доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух в района.

В новото КР се разрешава експлоатирането на работния котел на ТЕЦ-а единствено след писмено потвърждение от страна на РИОСВ – Хасково, че са изпълнили условията за технически мерки за повишаване на ефективността на сероочистващата инсталация (СОИ), както и достигане на емисионни нива, свързани с най-добри налични техники. 

В документа е описано подробно кои са мерките за повишаване на ефективността на СОИ: конструктивни промени по димния тракт с цел по-равномерно разпределение на газовия поток, постъпващ в СОИ; монтаж на допълнителна рециркулационна помпа с допълнителен колектор, даващи възможност за повишаване на количеството използван абсорбент и формиране на допълнителна зона за обработка на потока димни газове; промяна на типа на дюзите за повишаване на контактната повърхност между отпадъчния газ и абсорбента.

Операторът ТЕЦ “Марица 3" е изпълнил само частично гореописаните условия, като РИОСВ – Хасково е уведомена, че предстои монтаж и въвеждане в експлоатация на част от оборудването през периода 01.06. – 31.07.2022 г. 

Друго условие в актуализираното комплексно разрешително е, че са заложени норми за допустими емисии, съгласно най-добрите налични техники за серен диоксид, азотни оксиди, прах, като са добавени и допълнителни параметри – въглероден оксид, хлороводород, флуороводород и живак. Честотата на изпитване на по-голяма част от показателите NOx, CO, SO2, Hg, HCl са заложени като собствени непрекъснати измервания, HF (флуороводород) е на тримесечие, а металите и неметали с изкл. на живак – веднъж годишно.

Притежателят на комплексното разрешително трябва да представя в РИОСВ – Хасково, заедно с месечният доклад за собствени непрекъснати измервания, и сертификат за всяка получена и употребена партида въглищен микс. Сертификатът следва да включва информация за състава на използваните въглища, от която да е видно, че в инсталацията се използва подходящ въглищен микс със сравнително ниски азотосъдържащи компоненти на органичната маса, водещ до намаляване на емисиите на NOx в отпадъчните газове.

Друго важно условие, което електроцентралата трябва да изпълнява, е, че всички емисии на вредни вещества от инсталацията трябва да се изпускат в атмосферния въздух организирано през изпускащите устройства. За Комин 2 се разрешава изпускането на емисии само в определени периоди – период на пускане на Котела за производство на електроенергия до достигане на 70% от номиналната мощност на генератора и при спиране на работа.

Целта на така заложените мерки в актуализираното комплексно разрешително е привеждане на инсталацията в съответствие с изискванията на Решение 2017/1442/ЕС с цел гарантиране на законосъобразната експлоатация на горивната инсталация, респективно спазване на действащите норми за качество на атмосферния въздух и екологично законодателство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1612) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: