МВР отказа директна охрана на "Спешна помощ"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
15:31 / 09.12.2014
1103
На срещата между министъра на вътрешните работи Веселин Вучков със здравния министър д-р Петър Москов и заместника му Ваньо Шарков не е било прието искането им всяка линейка да бъде придружавана при влизане в ромска махала от патрул на полицията. Това заяви пред журналисти Веселин Вучков, министърът на вътрешните работи.

Той посочи, че вчера се е срещнал с министъра на здравеопазването - Петър Москов, и с неговия заместник - Ваньо Шарков. 

"Първият вариант за охраната на екипите на "Спешна помощ", който те ми предложиха, не го одобрих - всяка линейка да бъде придружавана от патрул на "Охранителна полиция". Това просто няма как да се случи по няколко причини. 

Първо, ние не можем да осъществяваме мащабна охранителна дейност на всички държавни служители в Република България, защото след това ще се наложи да охраняваме данъчни, горски стражари и така нататък", обясни министърът на вътрешните работи.

"Разбира се, има проблем с нападенията над лекари, които оказват спешна медицинска помощ. По тази причина децентрализирахме решаването на проблема. Областни дирекции към МВР ще си направят срещи, на които полицията и "Спешна помощ" ще решат кога и в кои квартали ще се оказва такова съдействие. И досега двете институции са си съдействали, но вече ще бъде по-интензивно", поясни Веселин Вучков.

МВР не събира данни за етнически произход на лицата, които са предполагаеми извършители на престъпления. 

"Това твърдение е категорично, защото съм го проверил. Такава информация не събираме от десетилетия насам и не сме предоставяли такава на Министерството на здравеопазването", обясни още Вучков.

Преди дни колегата му д-р Петър Москов цитира данни, според които близо 3/4 от престъпленията се извършват от роми. Всеки работен ден посягат на лекари от "Спешна помощ". Статистиката е ужасяваща, защото има регистрирани 225 нападения над лекари от "Спешна помощ". От тях 174, което прави около 80%, са в ромски махали, обяви по bTV здравният министър.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Енергиен експерт: Ако цените са правилно регулирани, дори няма да...
Председателят на Съвета на ректорите: Недопустимо е магистър да в...
В сезона на баловете - какви мерки ще предприеме полицията, за да...
Протест заради заплати: Държавните университети затварят врати
Росица Матева от ЦИК: Новости има при бюлетините, а гласуването н...
АПИ с информация за АМ "Хемус", ограничава се движението за някои...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).