Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР се впуска в люта битка с дрогираните шофьори
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 29.10.2020Коментари (0)873
©
Илюстрация
МВР затяга контрола срещу дрогираните на пътя! От следващата година ще бъдат закупени в пъти повече тестове за проверка на наркотици сред шофьорите. Кои са модерните коктейли от субстанции, които тестовете отчитат при водачите, и как променят поведението им на пътя? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

"Студентски град" е един от най-рисковите райони в столицата по отношение на дрогирани водачи, тъй като там концентрацията на нощни заведения на едно място е изключително голяма.  От началото на годината досега при проверки на пътя са хванати над 1700 шофьори след употреба на наркотици. Затова контролът се затяга и от следващата година в битката с дрогираните водачи влизат 44 хил. полеви теста. С пъти повече от тези досега. Само за сравнение до октомври т.г. са закупени 28 хиляди теста, а през 2019 г. – са били около 9 хиляди.

Само за последния месец тестовете отчитат положителни проби за наркотици при над 200 шофьори. Половината от пробите, които пътните полицаи вземат край морето, се оказват положителни.

"Повечето са млади водачи – на около 20-25 до 30 години. За последните 10 дена имаме около 13 такива случая с положителни проби. Повечето са със забавени реакции, очите им не реагират на светлина, някои са с много разширени зеници, по-нервни са, по-превъзбудени", обясни Димо Аспарухов от "Пътна полиция" – Бургас.

Най-често тестовете показват наличие на канабис и метаамфетамин. По-рядко излизат и положителни проби за хероин, разказват от екипа на Аспарухов. Дрогираните излизат не само през нощта, когато употребата на наркотици е най-голяма, но и през светлите часове.

"Проверки се правят на места с голям брой нощни заведения, също така в курортните комплекси, тъй като там вероятността от употреба на наркотици е по-голяма – струпването на млади хора е по-голямо, а те са една от основните групи водачи, които употребяват наркотични вещества. Спират се скъпите коли и младите водачи", каза Николай Крушарски от "Национална пътна полиция".

В зависимост от вида наркотик всеки тест средно връща до 48 часа назад, разкриват пътните полицаи. Но при системна и в големи количества употреба, тестовете могат да отчетат и наркотици, приети с дни назад. При някои от проверките съмнителните водачи отказват тест. Но санкциите не падат:

"Отнема му се книжката за 2 години и глоба от 2 хил. лв. при отказ – много често се случва и да отказват тези, които се чувстват несигурни. Ако е негова собственост автомобила – веднага се свалят регистрационните табели", разясни Димо Аспарухов.

След всеки положителен тест на пътя следват и проби за кръв и урина в лаборатория. Медицинските изследвания се взимат максимум до 4 часа след проверката на катаджиите. През последните години кръвните проби, които постъпват за тестване, са с пъти повече. За да разпознават рисковите водачи, пътните полицаи минават през специални обучения. Като следят всяка промяна, както във физическото състояние, така и в поведението им. 

От липсата на реакции до еуфория и агресия. Това най-общо е ефектът от дрогата, разказва психологът от Центъра по обществено здраве д-р Владимир Наков.

"При използването на депресанти (алкохол, канабис и бензодиазепин) хората са със забавени реакции, влошена им е цялостната представа за трасето. Тези, които активират централната нервна система, променят поведението ни по отношение на активацията – т.е. ние ставаме по-агресивни, по-груби, по-невъздържани и с по-непрогнозируеми реакции", добави той.

Как наркотиците влияят върху поведението ни и какви опасни на пътя крият т.нар. коктейли от наркотици – при съчетание на различни видове дрога, гледайте във видеото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: