МВР ще може да получава дарения, реши парламентът

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (22)
15:47 / 29.09.2011
4639
МВР и занапред ще може да получава дарения, реши парламентът. Със 17 гласа "за", 59 - "против" и 13 - въздържали се, депутатите отхвърлиха предложението на Христо Бисеров (ДПС) даренията да отпаднат като приходно перо в бюджета на вътрешното ведомство, а то да бъде само на бюджетна издръжка.

Според справка на ведомството за първите 6 месеца на тази година приходите на МВР са около 3,8 млн. лв. От тях по сметките на министерството от общините са постъпили дарения за 141 249 лв., от държавни институции - 132 126 лв., от търговски дружества с държавно общинско участие - 2,5 млн. лв., от които 2 млн. лв. са от фирма, изцяло собственост на МВР.

За същия период даренията от физически лица, според данните, са за над 1 млн. лв. "Не може МВР да получава пари от бюджетни организации и не е нормално една трета от даренията да са от физически лица" - обясни предложените от него промени в закона Христо Бисеров.

"Ако измененията бъдат приети, ще доведат до невъзможност МВР да бъде бенефициент по международни програми" - заяви заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той посочи, че в момента, например, във ведомството постъпват средства по програма за солидарност по управление на миграционните потоци и те се завеждат именно като дарения.

За да бъде гарантирана прозрачността, в МВР има организация, която осигурява водене на отчетност и недопускане на злоупотреби, увери още Димитър Георгиев. В кулоарите на парламента заместник-министърът уточни, че даренията за МВР са намалели с 40 процента от началото на годината.


Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Тежък инцидент с дете в Плевенския театър
Калин Стоянов: До момента в структурите на МВР са получени 388 си...
Сигнал за взривно устройство на Летище София
52-годишен мъж е задържан за убийство във вилната зона на Стара З...
17-годишните с книжка у нас, но и с редица рестрикции
Земетресение е регистрирано на 50 км от Петрич


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).