МВР ще увещава бандити да не крадат и убиват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:51 / 10.11.2016
794
МВР ще провежда беседи с потенциални бандити, за да ги увещава да се откажат от намеренията си да крадат, убиват или извършат друго престъпление. Това е една от стъпките, записани в проект на инструкция за превантивна дейност на структурите на силовото ведомство, публикуван за обществено обсъждане. 

В документа се уточнява, че разговорите ще се използват като метод за "оказване на превантивно, възпитателно и корекционно въздействие, с цел разубеждаване на лице, за което има данни и се предполага, че ще извърши престъпление".

Чрез беседата щяло да се контролира поведението на потенциалния бандит и да се установи актуалното състояние на криминалните му нагласи. За по-голяма убедителност МВР ще използва и негови близки, роднини и приятели, както и авторитетни личности, които могат да му окажат положително въздействие.

Установяването на въпросните потенциални престъпници ще става чрез предварително наблюдение на рискови групи - стари познайници на МВР с полицейски регистрации, бивши затворници, хора с разрешително за притежание на оръжия и взривни вещества, футболни хулигани, домашни насилници, алкохолици, джигити, малолетни и непълнолетни с извършени вече противообществени прояви, бежанци, както и съмнителни лица заради проявени признаци на екстремизъм и радикализация.

В инструкцията сериозно внимание се обръща и на превантивната дейност за предпазване на потенциални жертви на престъпления отново чрез работа на терен и дори видеонаблюдение. Тук рисковите групи са самотните баби и дядовци, жертвите на трафик и домашно насилие, деца от институции.

За по-ефективни резултати в превантивната дейност се планира и тясно сътрудничество на МВР с местната власт, неправителствени организации и експерти. За целта се предвижда да се подписва местен договор за сигурност, с който на доброволен принцип към кметовете да се създават комисии за обществен ред и сигурност. Освен управници и униформени, в тях могат да бъдат поканени за участие и прокурори, юридически лица, НПО-та, медии, общественици, експерти, консултанти.

Документът предвижда строга отчетност на превантивната дейност по пресичане на престъпленията, както и популяризирането й чрез медийни и други разяснителни кампании.


Източник: Монитор

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).