Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Магистрат с ранг "съдия във Върховния касационен съд" ще разследва главния прокурор
Автор: Екип Varna24.bg 20:11 / 20.07.2022Коментари (0)956
©
Магистрат с ранг "съдия във Върховния касационен съд" ще разследва данни за евентуално извършени престъпления от главния прокурор и неговите заместници.

Правосъдното министерство представи предложенията си за промени в няколко закона. С тях се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност от обвинител номер едно и неговите заместници.

Предложенията ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и изпратени за становище на Венецианската комисия, която има две сесии през тази година. Едната е през октомври, а другата през декември. След като бъде получено това становище, законопроектът ще бъде внесен в Министерски съвет, който пък със свое решение ще го внесе в Народното събрание, тоест парламентът ще може да гледа предложените промени не по-рано от ноември.

В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено механизмът като действащо законодателство да бъде въведен през второто тримесечие на следващата година. Най-общо се предлага при наличието на данни, че главният прокурор или негов заместник е извършил престъпление, разследването да се провежда от съдия с висш ранг, който за периода на разследването временно да бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура.

"Главният прокурор и неговите заместници в случай на данни за извършено престъпление да бъдат разследвани от лице, което е съдия, избрано измежду съдиите с ранг "върховен касационен съдия" на длъжност от Окръжен съд нагоре. Включени в списък определен с решение на общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Ние сме направили всичко възможно едно такова разследване, правилата за него да бъдат максимално близки до съществуващите в момента по общия ред в НПК. Такова отклонение например е даването на правомощие разследването да се извършва от разследващи полицаи от МВР, а не следователи", допълни Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието.

Работната група твърди, че се е съобразила както с конституционните особености, така и с две решения на Конституционния съд. Едното, с което въвеждането на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор, беше обявено за противоконституционно, както и второто, което казва, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

По тази причина се предвижда след като бъде избран на случаен принцип съдията, който ще разследва главния прокурор или негов заместник, да бъде назначаван от прокурорската колегия за прокурор във Върховната касационна прокуратура и да се връща на длъжността съдия след приключване на наказателното производство. Подобен механизъм работи в Португалия и Испания. Ако законът бъде приет, тогава ще стане ясно дали ще има основания за сезиране на Конституционния съд и каква би била неговата преценка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: