Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майка на дете с аутизъм превръща изоставена къща в център за хора със специални възможности
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 03.05.2024Коментари (0)1347
©
Възможно ли е хората с аутизъм в България  да работят рамо до рамо с всички останали? Отговорът зависи от това кого питате. Една майка на дете с аутизъм вече действа по въпроса. Тя ремонтира стара и необитаема къща и мечтае да я превърне в център за професионално развитие на хората като нейното дете. Иска един ден хората с аутизъм да откриват своите силни страни именно там, в този център. Ако това се случи, тази къща би била първото такова място в страната ни. Но за да се случи, е нужна огромна подкрепа от хората.

Мелани е едно от децата на България с диагноза аутизъм. И не, това не е история за захвърлени мечти. Напротив. Майката на Мелани има една мечта, която върви към своето сбъдване -  изоставена къща в село Кътина да се превърне в център за хора със специални възможности. "Мечтата ми е да има местенце, където моето дете и други като нея да живеят спокойно. Да има съвсем пълноценен начин на живот. Да бъдат спокойни и щастливи, да имат някакъв начин за препитаване", споделя инициаторката от Фондация "Прегърни мама" Десислава Григорова в ефира на NOVA. 

Страхът, че не знае какво ще се случи с детето ѝ след нея, я е обзел през последната седмица. "Тази мисъл ме накара в последните седмици да направя едно проучване какво се случва с хората като нея, когато родителят, който се грижи за въпросния човек, умре. В България това нещо става сложно. Ако човекът не е под запрещение, държавата нищо не прави за него. Другият вариант е, ако човекът е под запрещение – когато остане без родителя – човекът отива в държавен дом, където като цяло отглеждането става с успокоителни, антипсихотици. Приспиват ги, за да не буйстват – това е съвсем нормално", обясни майката на Мелани.

В полуизползваема къща тя решава да създаде място, каквото в много държави в чужбина отдавна има - център, който не просто да събира хората с аутизъм, а да ги развива професионално. Нейната мечта не е сама. Съвпада с тази на Неофит Савов. Вървят по калния път до тази къща и искат един ден деца и възрастни с аутизъм да отивам там. Там да бъде открит техният талант и там да бъде развиван. "В България не съществува такова нещо. Това е всъщност групата, която е най-малко наемана и с най-малко работни места според световните статистики. След преминаване на такъв тип фондация 60% от хората преминали през такова звено са наети след това на работа. Ние не искаме да вадим космонавти от тук, които да правят чудеса, да оправят света, но когато вадих статистика, имаше много хора, които бяха програмисти, има изключителни дизайнери, защото те имат друга визия и начин на мислене. Даже предпочитат и наемат такива хора, защото те не лъжат. Нямат нужда да лъжат. Много лоялни служители са и искам точно това нещо да се види в България. Не, това не е социална кауза – да вземем едни хора, да им помогнем и да се правим на добри. А всъщност помагаме и на себе си", твърди Неофит от Фондация "Прегърни мама".

Това е само пример. Хората, които работят в заведение в босненския град Тузла, са със специални възможности. "Много би ми се искало това да се случи тук. Човек, който е спокоен, с аутизъм, според мен може да се научи да сервира кафе. За тях е много важна визуализацията, начинът. Не толкова обяснението с думи, колкото визуално да виждат как се взима кафето, какво се слага, какво се натиска, защо се натиска, как трябва да го носи. Например, ако дойде на 16-годишна възраст, ние ще направим оценка на възможностите му, тъй като спектърът на аутизма е много широк", посочва Григорова.

"Ако има интерес към бижута или козметиката, ние трябва да видим моториката как функционира. Ако видим потенциал в математиката или родителят ни каже, че има и че обича компютри… Има много хора с аутизъм, които са феноменални програмисти. На следващо ниво започваме вече практически занятия за тези хора, за да продължат съответните терапии", допълва Неофит Савов.

И всичко това – безплатно за родителите. "Планът е да има продукти, които да се изготвят тук и да се продават. Ще ги изпращаме на хората, които искат да ни правят ежемесечни дарения. Ако съберем 1000 човека, които са готови да дадат 5 лева, това ще е достатъчно, за да покриват такъв тип разходи", пресмята Неофит. Само че сега всичко това е едно огромно прекрасно пожелание, защото пред тях стои първата и най-трудна задача - да превърнат калта в постройка, и постройката в дом.

Идеята им е голям гараж да бъде превърнат в сензорна зала с място за обучение. Той е с голяма площ и ще им свърши много добра работа, казва майката на Мелани. "Идеята ми е, ако съберем достатъчно средства, да направим още една зала, която да се използва за обученията, които искаме да се случват на първия етаж. Ще се правят физически и ерготерапевтични упражнения, които са много важни за един човек с аутизъм" обяснява ни Десислава.

"Много ще се радваме да се свържат с нас строители, ако някой може да направи шпакловка, друг може да има бус – да изхвърли боклуците.  Ако не могат, а има човек, на който много му харесва каузата – 5 лева ще са от голямо значение. Защото 5 лева звучат малко, човек ги дава за една кутия цигари, но ако 1000, 2000, 5000 човека дадат по 5 лева – това прави голяма разлика и може да промени човешки живот", призова Неофит. Десислава Григорова пък е създала страница "Прегърни мама" във Facebook, в която качва всички ремонтни дейности, всички финансови средства, които влизат. Разходите също ще бъдат качени. "Искаме да бъдем изключително прозрачни, за да може всеки един лев, който влиза, да се вижда как се разходва" посочи тя.

В стаята, която сега е само камъни Неофит държи една своя друга кауза – книга, в която по детски, но честно е обяснено как  някои деца са по-специални от други и защо в това няма нищо страшно. Той я е написал и сега ще я използва, за да помогне къщата да се превърне в мечтания център. "Всеки, който закупува книжката, помага на Фондацията "Прегърни мама", тъй като даваме минимум 20% от средствата", обясни авторът.

И Десислава, и Неофит разказват за къщата така сякаш центърът вече работи. Говорят с часове за мечтата си и ни убеждават в едно - в тази гледка някои ще виждат прах, кал и разруха. Други - мечта за сбъдване. Въпрос на избор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: