Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майки настояват за активна демографска политика
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 12.12.2015Коментари (6)856
© Varna24.bg
Темата за размера на обезщетенията за отглеждане на дете у нас отново влезе в дневния ред на обществото с протеста на майките, провел се преди дни. Социалният министър Ивайло Калфин отговори на техните искания с коментара, че те ще костват "милиарди".

"Нашите деца са милиардите на тази държава", коментира в ефира на Нова телевизия тази сутрин Ани Тодорова, един от организаторите на протестите. Тя посочи още, че исканията на майките са за активна демографска политика, а децата да са приоритет в България.

Тя посочи, че прагът на бедност у нас е 300 лева, а обезщетението за майчинство за отглеждане на дете между 1 и 2-годишна възраст е 340 лева, което не е достатъчно за отглеждане на дете у нас.

Протестиращите майки настояват обезщетението да бъде обвързано с минималната работна заплата.

Припомняме, че майките у нас получават в първите 410 дни от своето майчинство 90% от месечното възнаграждение, върху което се осигуряват. За отглеждане на дете до 2-годишна възраст жените получават 340 лева на месец. От опозицията по време на дебатите за Бюджет 2016 настояваха за увеличаване на обезщетението до размера на минималната работна заплата, но без да бъде обвързано с нея.

Бившият социален министър Христина Христова обаче беше категорична, че обезщетенията за майчинство трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата, защото жените се осигуряват за това събитие.

Безспорно демографският проблем е много сериозен и липсват човешки ресурси, съгласи се председателят на АИКБ Васил Велев пред Нова телевизия. Той обаче посочи, че в други европейски страни обезщетението за отглеждане на дете след платеното майчинство е около 1/3 от минималната работна заплата, докато у нас е почти равно на минималното заплащане.

Велев отбеляза още и дългият отпуск за отглеждане на децата у нас. Според него срокът за отглеждане на дете вкъщи е прекалено дълъг и жените се деквалифицират.

Христина Христова смята, че срокът на майчинството е тема на сериозен дебат. За нея липсват необходимите социални услуги и родителите не могат да разчитат на подкрепа в отглеждането на децата.

Велев беше категоричен още, че размерът на майчинството трябва да бъде обсъждан на фона на растящия дефицит и задлъжнялост на държавата, залагани в бюджета. Дефицитът за 2016 година се очаква да бъде 1,85 млрд. лева, каза още той.

Ани Тодорова обаче посочи, че всяка година в бюджета се реализира икономия по отношение на обезщетенията за майчинство, защото деца не се раждат. Всъщност големият проблем на бюджета на НОИ не е разходната, а приходната част, допълни тя.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не . Само. Да.имат.добафки.и.бабите.да.и.за.маиките.да.имат
0
 
 
Така. Това трябва. Да бъдат. И маиките. Да.получават..Не . Само. Да зъмат пари. Бабите.и..маиките.
егати новия облик-мн.е мрачен
на 12.12.2015 г.
+2
 
 
Има активна демографска,има,с отрицателен знак за българките и с положителен за удобния електорат-циганите.
Aнонимен
на 12.12.2015 г.
0
 
 
Аз предлагам на майките да се изплаща в рамките на 18 години максималния размер на пенсиите, безплатно кафе и цигари за същия период. Смятам, че тогава ще се разбере, че днешните майки раждат слончета, а не деца и най -после ще са доволни.
+2
 
 
за второто дете парите да са колкото държавата взима данък върху заплатите на родителите-т.е.около 200лв.така ще изпукат циганите-който не работи,няма да му дават детски. за третото дете нито лев
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: