Майки скочиха срещу чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (23)
08:58 / 28.04.2015
1839
Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" призовава просветния министър проф. Тодор Танев да сложи край на чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите тази пролет

Министърът на образованието и науката и всички Регионални инспекторати по образованието още тази седмица следва да направят предписания към училищните директори абитуриентските балове и изпращания през месец май 2015 г. да не се трансформират за пореден път в истински парад на простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга, настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". 

"Ако наистина държим на европейските духовни ценности, просветното ни министерство трябва да препоръча на училищните ръководства и училищни настоятелства да не се ангажират за баловете лъскави чалготеки, в които срещу скъпи куверти абитуриентите цяла нощ са "забавлявани" с ориенталски ритми и кючеци от силиконови поп-фолк изпълнителки, пеещи при това на пълен плейбек", заявяват майките.

Крайно време е в борбата с вулгарната и пошла чалга да се обединят усилията на всички институции, тук не е за подценяване и ролята на цялото гражданско общество, подчертават от родителската организация.

Абсурдно е, но е факт - през последните години абитуриентските балове и изпращания на практика са най-сериозният финансов донор за чалга индустрията, а много родители, уви, взимат и кредити, за да могат да платят скъпите куверти за чалготеките, в които ще се веселят децата им, отбелязват с тревога от сдружението на майките. 

"Най-скандалното е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на оглушителната чалга в училищните дворове по традиция започват именно навръх Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато почитаме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий", изтъкват от Сдружението на майките срещу насилието. 

"Тази пролет ще честваме 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на първоучителя Св. Методий, а това е подхоящ повод да запитаме какво биха помислили за нас, за нашия морал и ценности, светите солунски братя, ако можеха да зърнат какъв кич, простотия и парвенюшка истерия лъха от абитуриентските балове в днешна България", отбелязват майките. 

"Ако стоим безучастно и позволим и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат отново само под знака на гърмящата отвсякъде чалга и въртенето на кючеци сред алкохолни изпарения, това означава, че всички ние, в това число и екипът на просветния министър Танев, носим вина за насаждането сред младото поколение на отблъскващата ценностна система на силиконовите мутреси", категорични са в Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". 

"Борбата с чалгализирането, целенасоченото опростачване на нацията трябва да започне именно от абитуриентските балове, време е да ги освободим веднъж завинаги от кючеците, силикона и крещящата парвенющина, заявяват от родителската организация. Вместо да плащат залудо прескъпи куверти за чалготеки и да пълнят джобовете на т.нар. фолк елит, абитуриентите от випуск 2015 е по-добре да потърсят за празника си дискотеки и клубове, в които се изявяват млади български рок групи и изпълнители", препоръчват от Сдружението на майките.

Виж коментарите (23)

Още по темата (157):
16.04.2024 Полицията във Варна погна абитуриентите!
30.06.2023 Абитуриентите са предупредени!
13.06.2023 Вместо да се приберат в Самоков, автобус остави абитуриенти в Дупница
31.05.2023 Много важно напомняне за всички абитуриенти
29.05.2023 Елена Гунчева погна момичето, което отиде с питон на бал в Пловдив, мацката обаче не й остана длъжна
29.05.2023 Варненска абитуриентка шашна със златно БМВ
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).