Mайките на деца с увреждания напуснаха Народното събрание със скандали

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:37 / 05.10.2018
1890
Майките на деца с увреждания напуснаха с викове и скандали срещата си с депутати и министри в Народното събрание, съобщи bTV.

Причината е, че не се знае дали новите закони, които готви социалното министерство, ще бъдат внесени за гласуване в срок. Срещата беше инициирана заради ескалиралото напрежение покрай поправките в готвения Закон за хората с увреждания.

На срещата бяха поканени четирима министри, единият от тях – финансовият Владислав Горанов не дойде. Това допълнително нагорещи страстите.

Социалният министър Бисер Петков не пое ангажимент кога точно законите ще влязат в Парламента, защото има процедура, която трябва да се спази, а и критиките към написаното са много. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че предстоят промени в ТЕЛК, готвят се и стандарти за медицинските изделия и помощни средства, които ще минат под шапката на неговото ведомство.

За родителите е голям проблем, че нямат право да избират училище, заяви една от майките. Като пример тя посочи, че нейният син, който е в инвалидна количка, е разпределен да учи в селскостопанска паралелка по розобер. Друга майка пък каза, че липсва индивидуална оценка за децата. Нейното дете, което е с математически способности, е разпределено да учи озеленяване. 

При напускането на залата майките на деца с увреждания обявиха, че даденият от тях срок за изготвяне на нов закон е изтекъл на 1 октомври и досега няма свършено нищо конкретно по реформата в сектора. Те допълниха, че са свидетели на "лъжи до безкрай" и няма смисъл да присъстват на подобна среща.

Част от тях останаха обидени от изказвания на присъстващи на срещата и обявиха, че започват ефективни граждански протести. Според майките се прави опит политическите игри да се пренесат на техен гръб, което те нямали до позволят.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).