Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Македонци с наши документи юркат българи на гроздобер в Италия
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 24.09.2014Коментари (1)750
© Varna24.bg
Чисто по 1500 евро от хектар, без да работят, изкарват посредници македонци с български паспорти от бруталната експлоатация на надничари при брането на грозде в италианската област Пиемонт.

Оказва се, че ако има български гроздоберачи, които да превиват гръб в лозята на италианския град Асти и цялата област Пиемонт срещу нищожни пари и живеят като скотове, вината за това не е изцяло на местните винари. А преди всичко на македонци, които обаче са завъртели доходоносен посреднически бизнес благодарение на българските си паспорти. Именно чрез тях като граждани на страна от ЕС те основават кооперативи и получават от винарите по 2000 евро на обран хектар грозде. А работата могат да я свършат при осемчасов работен ден 7-8 души при 12-часов пък работен ден, колкото обикновено превиват гръб гастарбайтерите - 4-5 души. За труда си тези хора получават по 4-5 евро чиста пара на час и простата сметка показва, че за македонеца, който най-често е едноличен собственик на кооператива, остават чисти към 1500 евро.

"Вече десет на сто от жителите на Канели са македонци", заяви вчера Марио Габузо, кмет на градчето, смятано за разпределителен център на гроздоберачите в Пиемонт. В разговора си с кореспондента на "Монитор", за който кметът подчерта, че е първият воден някога с български журналист, той добави, че огромното мнозинство от тях се сдобили с временно жителство и се развихрили като предприемачи единствено благодарение на българските си паспорти. Дори колите, които карали, били с нашенски номера, но когато някой ги питал какви са по народност, винаги казвали, че са македонци, взели наши документи заради алъш-вериша. Та именно предприемачи от техните среди ръководели петнадесетте кооператива за разпределение на гроздоберачи в съседните винарски райони Асти, Ланге и Роеро. Три от тези структури - писаха местни медии - били вече добре известни и действали целогодишно, други от време на време, а имало такива, които били разкривани само за гроздобера и след това спускали кепенци. Що се отнася до това колко са действителните българи, експлоатирани от чорбаджиите комшии, Марио Габузо не се нае да каже просто защото почти всички пържени от работодателите си нещастници имали нашенски документи. Иначе кметът призна, че за гастарбайтерите, които спели в колите си, по улици и паркове, общината е осигурила нещо като палатков лагер в индустриалната зона на Канели, плюс студен душ и две химически тоалетни. Що се отнася до стотината души, които тази година се били възползвали от "услугата", то според първия жител на Канели те не били само българи или македонци, но сред тях имало също така румънци и жители на други източноевропейски страни. Кметът се зарече, че догодина на територията на подопечната му община няма да стъпи гастарбайтер, за когото работодателят кооператив или винарска изба да не е осигурил прилично жилище с всички нормални за живот условия.

"Българите са последната брънка от веригата и те са истинските запасняци на гроздобера" - подчерта преди известно време авторитетното седмично списание "Еспресо" в разследване за експлоатацията на сезонните работници в лозята на Пиемонт. В публикацията, озаглавена "Пиемонт - гроздоберът на срамотата", се подчертаваше, че там дори се вихрели истински далавери с български паспорти, тъй като ние, българите, сме били от страна членка на ЕС и ангажирането на наши сънародници за работа ставало по-лесно.

"Често всичко си е съвсем легално - изтъкваше "Еспресо", - тъй като България дава гражданство на македонците, които покажат българските си корени". Именно така много лица от Македония се облагодетелстват с паспорти от ЕС, подчертаваше седмичникът в обяснението си за пръкването на "Гроздобера на срамотата".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.09.2014 г.
+1
 
 
Македонци или македонски българи?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: