Мангъров за ковид: Да се използват същите ваксини сега, е като да се набодете за тазгодишния грип с противогрипна ваксина отпреди 2 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:26 / 14.07.2022
1777
"Тази разновидност на коронавируса, която сега се завръща, по нищо не се отличава от всички инфекции досега – става въпрос за остра респираторна вироза. Така протичат също ентеровирусите, риновирусите, т.е. симптомите са около седмица температура, кашлица, гърлобол, болки в мускулите и ставите. Учудващото е, че досега при такива зарази никой не тръгваше да се изследва и тества кой точно вирус го е заразил. Сега се правят безсмислени тестове, които не водят до нищо. Откриваме само данни за хора с остра вирусна инфекция, а това не е нищо по-различно от подобни заболявания преди години". Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров" – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести пред Novini.bg.

"Ваксините са направени да дават евентуален имунен отговор за тези варианти на Ковид, които възникнаха преди 2 години. Видя се обаче, че резултатите от тях не са особено задоволителни.

Сега да се използват същите ваксини, е като да се набодете за тазгодишния грип с противогрипна ваксина отпреди 2 години", каза Мангъров.

"Смятам, че няма никакъв смисъл, защото се видя, че онези, които са ваксинирани, също се разболяват. Причината е, че разновидността на вируса сега "БА-5", е нов щам, различен от предходните и точно затова е така активен. Протичането му обаче по нищо не се различава от заразяванията предходни години, с които се сблъсквахме поне по 2-3 пъти годишно, както вече уточних. Това са неща, които никого не са вадели от равновесие и не виждам причини за паника днес.

Освен това мисля, че не е разумен подход здравната каса да плаща за PCR и тестове. Прилича ми изливане на парите ни в отходния канал.

Безсмислено е също така да се въвеждат ограничителни мерки, защото вирусът по този начин не може да бъде спрян", допълни той.

Аз категорично не съм съгласен и твърденията, че новият вариант на ковид бил 30 пъти по-заразен от стария. Това означава ли, че мерките, които са същите, са 30 пъти по-малко ефективни?!  Те не сработваха добре и при старите варианти на вируса, защото 2-ра, 3-та, 4-та вълни на заразата дойдоха, въпреки задължителното ползване на маски и всичките други ограничения.

Цялата истеричност в обществото сега е, за да се налага контрол и да се отвлича вниманието на хората от други проблеми. Примерно в Швеция и Беларус не бяха налагани строги ограничения, но там не се случи нищо по-различно от държавите, в които това беше стриктно правено. Също така, у нас е известно, че ваксинираните бяха малко, но не се случи нищо по-драстично, отколкото в страни, където ваксинираните бяха близо 97 на сто.

Новият вариант към момента активно се развива в Португалия, където хората с ваксините са точно толкова – 97%.

Българите не бива да допускат повече да им налагат мерки като преди две години. Всеки, който иска нека си носи маска и да се ваксинира, но не и да ни поставят пак задължителни унизителни условия, за да ни контролират като общество. Свободата е ценност, която трябва да отстояваме всеки ден", категоричен бе доц. Атанас Мангъров.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).