Манолова: Социалната политика е най-големият провал на четворната коалиция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:17 / 21.04.2022
800
Мая Манолова определи социалната политика на правителството като най-големият провал на четворната коалиция. В "Денят започва" тя заяви, че управляващите не са изпълнили предизборните си обещания и са подлъгали най-уязвимите групи - пенсионери, семейства с деца, хора с увреждания, земеделски производители.

Лидерът на "Изправи се.БГ!" допълни, че в момента от гражданската платформа водят над сто дела на пенсионери срещу неправилното преизчисляване на пенсиите им. Оспорва се решението на правителството да не включи индексациите от 2017,2018 и 2019 в преизчисляването на парите за най-възрастните.

Мая Манолова призова управляващите с предстоящата актуализация на бюджета да индексират пенсиите на база среден осигурителен доход от 2021, за да се компенсира в някаква степен инфлацията.

"Като гледаме как държавата харчи пари – резерв за зърно, ремонт на пътища, парк с батерии – пари в държавата има и те се харчат богато, но когато става дума за пенсионерите и работещите хора, се оказва, че пари няма." - каза Мая Манолова.

Тя упрекна управляващите, че вместо да работят за повишаване на доходите, спорят за постове.

"В коалицията спорят за постове, колко членове да има в комисии и кой кого съди. Ако затворите очи, този модел на управление е точно като на Бойко Борисов и може да се заблудите, че става въпрос за Борисов 4 – схемите не са спрени, в министерствата е назначен приятелският кръг и са разпределени като феодални владения." - каза Манолова.

Въпреки критиките си към управляващите обаче, Манолова не отговори директно на въпроса дали заради всичко изброено би отказала в бъдеще да си партнира с някоя от управляващите в момента партии.

На първи май ще бъде учредена партията "Изправи се, България!". По думите на Манолова това ще е социална партия, която ще работи за грижата за хората. Дали ще си партнира с новата партия на Стефан Янев зависи от приоритетите и неговото позициониране, добави Манолова.

Тя разкритикува и закона за колекторските фирми, внесен от вицепремиера Корнелия Нинова. Според Мая Манолова той е лобистки и защитава интересите на банките, а не на гражданите. Според нея банките също трябва да попаднат под санкцията на този закон, а топлофикациите ЕРП-тата и ВиК-дружествата не трябва да имат право да продават дълговете си на колекторски фирми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).